Kánikula után monszunesők, majd drasztikus lehűlés!

heves zivatarok

Egy nap kánikula után, több napon keresztül jelentős esők várhatóak, heves zivatarok, felhőszakadás, lehűlés. Nagyon-nagyon mozgalmas napok jönnek!

Egyetlen nap kánikula. Élvezzék ki, különösen a nyugati országrészben lakók. Ma még eleinte derült lesz az ég és sok napsütés várható. A csúcshőmérséklet 27-31 C fok körül alakul majd. Délután azonban már gomolyfelhők jelennek meg az égen a változás jeleként. A délutáni órákban északnyugaton már egy-egy zápor és zivatar is kialakulhat, majd az esti órákban másutt is kialakulhatnak zivatarok, legnagyobb eséllyel az Alföldön és ÉK-en. Ez azonban még csak a bevezető lesz a következő napok időjárásához!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mára és holnapra szinte az ország egész területére citromsárga figyelmeztetést adott ki a zivatarok miatt. A zivatarokat felhőszakadás és jégeső kísérheti.

Szerdán hosszabb-rövidebb napsütéses időszakok még szinte mindenhol várhatóak, de igen erőteljes lesz a gomolyfelhő képződés. és többfelé várható zápor-zivatar. Akár hevesebb zivatarok is kialkulhatnak!

Igen nagy lesz a hőmérsékleti különbség az országban. Nyugaton napközben elkezdődik északi irányból a hideg levegő beáramlása, épen ezért itt csak 18-24 C fok várható, ellenben keletre még déli, szubtrópusi levegő érkezik, így itt akár 30 C fok is lehet.

Csütörtökön aztán még kevesebb lesz a napsütés és sokfelé számíthatunk esőre, záporra zivatarra. Nyugaton inkább eső, zápor, keleten zápor, zivatar várható. Jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás! A hőmérsékleti különbség továbbra is jelentős marad, nyugaton 13-18, míg keleten 20-27 C fokra számíthatunk.

Péntektől egészen a hét végéig további jelentős csapadékra van kilátás. Nyugaton kifejezetten hideg idő mellett, de a napok előrehaladtával keleten is egyre hűvösebb lesz. Pénteken még jelentős csapadék várható, szombattól már csökkenni kezd a csapadékhajlam. A hét végére 16-22 C fokra hűl a levegő, de pénteken nyugaton lesznek helyek, ahol alig emelkedik a hőmérő higanyszála 10 C fok fölé.

A csapadék mennyiségét és területi eloszlását igen nehéz jelenleg megbecsülni, de a jelenlegi modellszámítások szerint lesznek helyek ahol az 50mm-nél is több csapadék hullhat az előttünk álló napokban, és lokálisan ennél is több hullhat. A mostani előrejelzések szerint a csapadék mennyisége a Tiszántúlon, és ÉK-en lehet a legkevesebb, de lokálisan itt is lehetnek jelentősebb mennyiségek.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.