Jön a tél, elszórt hózáporokkal

A hét második felében megérkezhet a tél, és elszórtan hózáporok is várhatóak. Még nem lesz csikorgó fagy, de megközelítjük a januárban szokásos hőmérsékletet.

Bár már többször tűnt úgy, hogy megérkezik a tél, eddig a hideg levegő , mindig meghátrált a meleg déli és nyugati légtömegek előtt, most azonban úgy tűnik, valóban érdemi lehűlés érkezik hamarosan.

Holnap még azonban enyhe időre, és kiadós esőre, záporra készülhetünk, ugyanis újabb nedves léghullámok érkeznek sokfelé kiadós esőt hozva. Napközben még enyhe lesz az idő +7 +12 C fok várható, de fokozatosan északira fordul majd a szél.

Szerdától aztán csökken a csapadékhajlam, eleinte több majd kevesebb felhő várható, és a felhőkből helyenként már nem csak futó záporok, hanem hózáporok is várhatók. Fokozatosan csökken majd a hőmérséklet, csütörtökön lesz olyan hely, ahol napközben is fagypont körül alakul majd a hőmérséklet, de sehol sem lesz 5 C foknál melegebb. A hajnali órákban is egyre hidegebb lesz, pénteken már országszerte fagyni fog, a hidegebb, derült tájakon akár -5 C fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

A hétvége időjárást illetően azonban már nagy a bizonytalanság. A ECMWF modell alapvetően száraz derült idővel számol és napközben is fagypont körüli, vagy az alatti hőmérsékletekkel, reggelente erős faggyal. Más modellek, így például a GFS azonban egy kis enyhülést és mellé jelentős csapadékot jósol, amely bármilyen halmazállapotú lehet.
Igen ritka, hogy ilyen rövidtávon ennyire eltérőek legyenek a modellfutások, a lehűlés azonban szinte biztosra vehető, az azonban hogy hétvégén csapadékos, vagy száraz kemény hideg vár ránk, még bizonytalan.[google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.