Zivatarok, majd havas húsvét?

Szerdától egyre csapadékosabb időben lesz részünk, többfelé zivatarokra is készülhetünk, majd húsvétkor egy nagyon erős hidegbetörés hatására a magasabban fekvő helyeken havazhat is.

AZ OMSZ Felhőszakadásra figyelmeztet (10:52)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat néhány perce citromsárga riasztást adott ki a keleti országrészre:”Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.”. A felhőszakadásra előrejelzésünkben is utaltunk és az ESTOFEX is jelezte a lokálisan jelentős csapadék előfordulásának esélyét.  A tegnapi napon hasonló riasztás nem került kiadásra.

ESTOFEX – Keleten zivatarok! (8:56)


Az ESTOFEX, az európai viharjelző szolgálat előrejelzése szerint elsősorban a Tiszántúlon, és az Északi-középhegységben kell zivatarokra számítani. Itt előfordulhat jégeső is, illetve a zivatarok környezetében viharos szél, valamint a zivatarcellák lassú mozgása miatt felhőszakadás.

 

 Több helyütt egy havi csapadék hullott le (8:46)


Az országban több helyen közel egy havi csapadék hullott le. A legszerencsésebb területek az Észak-Dunántúl és a főváros térsége voltak, de számottevő csapadék hullott Borsodban is. Ma a legtöbb csapadék a DK-i országrészben hullhat! Tekintse meg csapadékelőrejelzésünket!

{loadposition Google728}

Nyugatról is érkeznek a zivatarok (14:45)

Ausztria felől hamarosan újabb csapadéktömbök érkeznek az országba, Zala megyében már megdörrent az ég, de készülhet Vas megye is. radarkép

Szabolcs, Hajdú, és Nógrád megyében is zivatarok (14:21)

Borsod után Szabolcs, majd Hajdú, végül ezekben a pillanatokban Nógrád megyében is alakulnak ki a záporok és pattannak ki a zivatarok.  A legnagyobb területen Szabolcs megyében alakultak ki záporesők.

Borsodban sokfelé esik (11:40)

Borsod megye északi részén sokfelé alakultak ki záporesők, helyenként zivatar is. A délután folyamán aztán másutt is lehet számítani záporesőkre, zivatarokra – talán legnagyobb eséllyel az északi, és esetleg középső országrészben. 

Az első zivatar Ózd mellett pattant ki (9:42)

Intenzív gomolyfelhőképződés kezdődött az északi-középhegység területén, ahol a domborzat is segíti a felhőképződést. Alig néhány párce már ki is pattant az első zivatar Ózd mellett amit a villámtérkép is megörökített!

 Zivatarok vagy csendes eső? (8:54)

Noha a zivatarok lokálisan jelentős csapadékot hozhatnak, a mezőgazdaság számára most az lenne a fontos, hogy nagy területen hulljon csapadék. A jelenlegi modellszámítások szerint pénteken nagyobb esély a nagy területű csapadékra. A csütörtöki nap, inkább egy-egy körzet számára lesz kedvező.

Az Európai Viharjelző Szolgálat zivatarokra figyelmeztet (8:48)

Az ESTOFEX Magyarország teljes területére nagy valószínűséggel zivatarokat jelez előre, kiterjedt záporokat és zivatarokat vár. Az ország teljes területére kiadta a narancssárga riasztást, elsősorban azért mert a zivatarokat jégeső is kísérheti, de említi a lokálisan jelentős csapadék és szélvihar lehetőségét is.

Drasztikus lesz a húsvéti hidegbetörés (20:45)

A vasárnapi hidegbetörés egyre biztosabbnak tűnik, a hőmérséklet egy nap alatt csökken 10-13 C fokot, és mintegy 100 km/órás szél kíséri majd.

Zivatarok a határvidéken (20:35)

Romániában, Szerbiában és Horvátországban már órák óta tart a zivatartevékenység a villámtérképek tanúsága szerint

Budapesttől északra záporok sora alakult ki (15:43)

A fővárostól északra DNY-ÉK-i vonalban záporok sora alakult ki. Közben a Duna-Tisza közén is létrejött az első zápor.

Kialakulóban az első záporok (14:41)

A műholdfelvételekn jól látszik, hogy egyre nőnek a gomolyfelhők és hamarosan Nógrádban, majd azt követően a déli megyékben is kialakulnak az első záporok. Horvátországban a határtól mintegy 80 km-re, már kialakultak az első zivtarok is!

Melegszik az idő (13:05)

A Duna-Tisza közének déli részén már 24 C fokot is mérnek!

Milyen lesz a húsvéti időjárás? (12:25)

Szerdától egyre párásabb és labilisebb lesz a légkörünk és egyre többfelé alakulnak ki záporok, majd a akár zivatarok is. A hőmérséklet megközelítheti a 25 C fokot is!

Csütörtökön aztán egy érkező hidegfront előtt egyre ideálisabbak lesznek a feltételek nyárias zivatarok kialakulására. Jó esély van az idei év első komolyabb zivatarainak kialakulására, amelyet erős szél és villámlás kísérhet! Egyelőre marad a meleg!

Pénteken aztán megérkezik a hidegfront, megkezdődik a lehülés, további csapadék mellett.

Szombaton még marad a viszonylag enyhe idő, majd vasárnap nagyon erős hidegbetörésre számíthatunk, akár 10 C fokkal is csökkenhet a hőmérséklet, és a hegyekben jó esély van a havazásra is, de síkvidéken is mindenütt 10 C fok alatt marad a hőmérséklet!

Húsvét hétőn marad a hideg időjárás, hajnali fagyokkal.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.