Holnap nyugaton esős idő

Ismét esővel indul az új hét, de csak nyugaton. Míg az ország nyugati határszélén jelentős csapadék lehet, addig keleten csak fátyolfelhők szűrik majd az eget.

Újra csapadékos hétfőre számíthatnak a nyugati országrészben élők. Vasárnap este egy felhőrendszer közelíti meg az országot, és az éjszakai órákban már kisebb eső előfordulhat, de a csapadék jelentős része hétfőn hullik le. Erősen kétarcú lesz az időjárásunk. Míg nyugaton esős, borult idő lesz, addig keleten és délkeleten csupán vékony felhőzet szűri majd a napsütést. A jelenlegi modellfutások alapján a legtöbb csapadékra a délnyugati megyékben élők számíthatnak, itt akár 20 mm csapadék is lehullhat egyetlen nap, addig a délkeleti országrészben nem várható csapadék, és a nap is kibukkan időnként majd. Az előrejelzésünk szerint a csapadék határa a középső országrészben lesz, így a fővárosban is lehet számítani kisebb esőkre.

A hőmérséklet is hasonlóan kétarcú lesz, a nyugati határszélen 10 C fok alatt is maradhat a csúcshőmérséklet, addig a dél-keleten élők szokatlanul enyhe 16-17 C fokos hőmérsékletben bizakodhatnak. A folytatásban kedden még több lesz felettünk a felhő, és csak délután kezd el szakadozni a felhőzet, majd szerdától már nem kell csapadékra számítanunk, és több órás napsütésben is bizakodhatunk. A ködök azonban újra megjelennek, és helyenként tartósnak bizonyulnak majd.

A hétfőn minket elérő ciklon tőlünk nyugatra kiadós esőzéseket okoz. Olaszországban rövid idő alatt 100-200 mm csapadékot is várnak, Szlovéniában pedig vörös riasztást adtak ki a rendkvüli csapadékra tekintettel. Itt akár 150 mm csapadék is várható. (összehasonlításképpen az ország szárazabb felében az éves csapadék 500 mm). A rendkívüli esőzés igen rosszkor jön, hiszen az elmúlt napok katasztrófális áradásaiban már több ezer épület semmisült meg. [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.