Holnap délen havazhat, északon -10 C fok is lehet!

gyenge havazás

Meglepetést tartogat a holnapi nap, délen akár síkvidéken is havazhat, míg északon kemény fagyokra készülhetünk.

A csütörtökön a hajnali órákban egy csapadéktömb közelíti meg az országot. Az eddig délies szélirány északira fordul és megélénkül. A hideg levegő és a csapadéktömb hatására a déli országrészben többfelé lehet kisebb csapadék, délnyugaton inkább havaseső, havazás, míg délkeleten inkább a folyékony csapadéknak van nagyobb esélyes, itt inkább havasesőt várunk.
A mostani számítások szerint eleinte délnyugaton várható csapadék, majd a csapadék áttevődik délkeletre. A nap folyamán nem zárható ki csapadék a Tiszántúli területeken sem.

Jelentős csapadékra nem kell számítani, de most van először esély arra, hogy síkvidéken is havazzon. A magasabban fekvő területeken, így a Mecsekben pedig nagy valószínűséggel havazás várható. A lehulló hó vastagsága néhány centiméter lesz maximum, tehát inkább csak megmutatja magát a tél a határvidéken élőknek.

Az, hogy mennyire hatol északra a csapadék nehéz pontosan megmondani, vélhetően csak a déli, határmenti megyékben várható majd csapadék, illetve a Tiszántúlon fordulhat elő méh gyenge csapadéktevékenység.

Csütörtökre virradóra nagyon hideg lesz, a szél és felhőmentes északi területeken, és a fagyzugokban akár -10 C fokot is mérhetnek, míg délen csak kevéssel süllyed a hőmérő higanyszála a 0 C fok alá. Napközben +1+6 C fokra számíthatunk.
A hét hátralévő részében lassú felmelegedés kezdődik, néhány fokkal lesz enyhébb csak a hideg. Jelentős csapadékra ugyanakkor nincs kilátás. December legelején már jelentősebb enyhülésre számíthatunk a magasban, de talajközelben ennek hatása kevésbé lesz észlelhető, de jövő héten már +10 C fokos hőmérsékletekre is számíthatunk majd.

Az igazi tél tehát egyelőre még várat magára, de holnap a déli területek rövid időre egy kis ízelítőt kaphatnak belőle.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.