Hidegbetörés hétvégén (folyamatosan frissítve)

Szombaton megérkezik a sarkvidéki hideg levegő a Kárpát-medencébe. Cudar időjárás vár ránk a hétvégén, akár havaseső, hó is hullhat.

Hétfő 8:39 – Útinform információk

Az ország nagy részén borongós, téliesre fordult időjárás lassítja az autózást. Zala és Győr-Moson-Sopron megyében havazik. A hó még elolvad, vizes, nedves az úthálózat. Somogy, Baranya és Tolna megyében esőtől, Veszprém megyében havasesőtől vizes az úthálózat. A Duna-Tisza közén szemerkél, Békés megyében esik az eső, vizesek az utak. A lehulló falevelek a hegyvidéki illetve erdős szakaszokon okozhatnak síkosságot. A hőmérséklet 0 Celsius foknál magasabb, lefagyásokra még nem kell számítani.A csapadékos időben viszont rosszabbak a látási viszonyok, megnő a fékút, ezért vezessenek nagyon óvatosan! Forrás:Utinform

Hétfő 8:30 – Lassan megszűnik a csapadék

DNY felől fokozatosan vékonyodik majd a felhőzet és szűnik a csapadék, de a középsző és keleti országrészben még további csapadékra lehet készülni és ÉK-en késő délutánig is eshet a havaseső, hó.

Hétfő 8:23 – A Tisza vonaláig havazik 

Szinte az egész országban havazik, vagy havaseső hull. A nyugati határszélen, helyenként 5-9 cm-es hó hullott, de a Dunántúlon mindenütt megmaradt a hó, a keleti országrészben havaseső, nedves hó húllik, míg a Tiszántúlon az eső esik.

Vasárnap 10:36 – A keleti országrészben a csapadék, este jön a második csapadéktömb

Nyugaton elállt a csapadék, de a keleti országrészben szinte mindenütt esik az eső. A csapadékszünet csak rövid ideig tart a Dunántúlon is, a legfrissebb modellszámítások szerint 17-18 óra körül érkezik az újabb csapadék dél felől. Ami az ország nyugati felében jó eséllyel havazás lesz, a nyugati határszélen megmaradó hóval.

Vasárnap 7:50 – Hétfő hajnalban síkvidéken is  megmaradó, akár több centi hó

A legfrisebb modellszámítások szerint a vasárnap este érkező újabb csapadéktömb a Dunántúlon, elsősorban annak nyugati felében  megmaradó havasással jár majd, akár több centi friss hóréteg is kialakulhat.

Vasárnap 7:42 – A Nyugat-Dunántúlon havazik

Zala, Győr-Sopron és Vas megyében havazik, míg a szomszédos megyékben több helyen is havaseső hull, az ország többi részén az eső esik. Ma várhatóan fokozatosan csökken a csapadék intenzitása, majd eláll. Este érkezik egy újabb kiterjedt csapadéktömb délnyugat felől.

Szombat 18:20 – Elkezdődött a hideg levegő beáramlása 

Nagyjából a Tata-Szombathely vonal mentén jár már a hideg, igen erős hőmérsékleti kontraszt alakult ki az országban. Míg keleten 17-18 C ok van, addig Győrben csak 7 C fokot mértek.

Szombat 18:14 – Intenzív záporok,  és gyenge zivatar is kialkult a déli országrészben

Intenzív záporok érték el a DK-i országrész, amely eddig kimaradt a csapadékhullásból. Közben Dunaújváros környékéről zivatarokat is jelentettek

Szombat 14:19  – Münchenben, Prágában havazik, Magyarországra 17 órakkor ér a hideg

Nagyon gyorsan hatol előre a hideg levegő, Münchenben és Prágában már havazik. A legfrisebb számítások szerint 17 órakkor érkezhet a hideg az országba és eset kilenc órakkor má megközelíti a fövárost.

Szombaton 12:54 – A Dunántúlon sok, délkeleten semmi csapadék 

Ahogy a modellek előrejeleték a Dunántúlon helyenként 10-20 mm csapadék is lehullot az elmúlt 24 órában, az ország DK-i részéz azonban sajnos elkerülte eddig a csapadék. Noha az elkövetkező napokban itt is lesz eső, azonban továbbra is it várható a legkevesebb. Keddig a Dunántúlon akár 30-40 mm is lehullhat, míg DK-en 4-6 mm várható csupán.

Szombat  10:29  – ÁNTSZ figyelmeztetés

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet figyelmeztetést adott ki a várható lehülés kapcsán. Az alább egy kivonatot közlünk:

“A légúti fertőzések száma is megszaporodik ilyenkor. …A hidegfront érkezésekor a magas vérnyomás betegségben szenvedők figyeljenek tüneteikre: emelkedhet a vérnyomásuk, aminek jellegzetes tünete a fejfájás, a tarkótáji nyomás. Nagyon fontos, hogy ne feledjék el bevenni gyógyszereiket, panaszaik esetén kérjék orvosuk tanácsát. További, hidegfronttal kapcsolatos tünet a görcskészség fokozódása, ami a szívbetegeknél mellkasi szorító fájdalomként jelentkezhet, illetve előfordulhat ún. vesekő kólika is. Ez utóbbi esetben a rohamszerűen előtörő heves fájdalomérzés az ágyéki területen jelentkezik, és rendszerint az alhasba, a nemi szervekbe, a combba sugárzik. Láz nélküli hidegrázás, gyakori fájdalmas vizelési inger, szapora érverés kíséri. Ezeket a tüneteket komolyan kell venni, feltétlenül orvoshoz kell fordulni jelentkezésükkor.”

Szombat 9:13 – Egy kis összefoglaló – Mi várható?

Egy ciklon alakítja az elkövetkező napok időjárást. Szombaton még a ciklon un melegoldalán leszünk, ezért dél felől meleg és nedves levegő áramlik felénk, ami sokfelé okoz csapadékot, legnagyobb mennyiségben a Dunántúlon és az Északi-középhegységben. A déli szél igen erős lesz elérehti a 60-70 km/órát. Noha meleg levegő áramlik felénk a felhőzet és az erős szél miatt ezt nemigen érzékeljük, ám  délnyugaton rövid időre a nap is kisüthet és itt akár 18-19 C fok is lehet majd. ennek hatására nehol zivatarok, kis eséllyel heves zivatarok is kialkulhatnak. A ciklon hidegfrontja, aztán az esti órákban éri el majd hazánkat ÉNY felől, a szél átvált ÉNY-ira és nagyon gyorsan esik majd a hőmérséklet. És ÉNYon késő este az eső már havasesőbe válthat át.

Vasárnap eleinte még lesz eső, havaseső, a hegyekben hó, majd csökken a csapadékhajlam, késő dlutántól aztán újabb csapadéktömb ér el bennünket, amelyből még hétfőn is igen sokfelé várható csapadék. Keleten eső, nyugaton havaseső, hó. A hegyekben nagy valószínűséggel várható havazás, de a legújabb modellfutások síkvidéki havat sem zárnak ki. Igen kellemetlen, hideg idő lesz 2-7 C fokkal napközben, és erős széllel. Az enyhébb idő a keleti országrészben várható .

Szombat 8:54 – Hétfőn nem kizárt a síkvidéki havazás sem

A GFS legfrissebb modellfutás alapján nem zárható ki, hogy a Dunántúlon hétfő hajnalban havazzon, amely akár rövid ideig meg is maradhat a talajon.

Szombat 8:46  – Egyelőre a meleg levegő jön

Délről még meleg és igen nedves levegő érkezik a Kárpát-mdencébe, a Dunántúlon sokfelé intenzíven esik az eső. A csapadéktömb elvonultával a déli megyékben akár a nap is kisüthet és itt igen meleg lesz még, akár 18-19 C fok is várható. A szokatlan meleg nyomán zivatarok is kiakulhatnak! Az ígért hidegbetörés késő délután, este érkezhet

Frissítés: A GFS modell legfrissebb futása szerint mintegy fél-egy napot csúszik a hideg levegő érkezése. ÉNY-on szombat délután körül kezd rohamosan csökkeni a hőmérséklet, míg DK-en a szombat még meglepően enyhe lesz, és csak vasárnap érkezik meg a hideghullám.

Korábban is jeleztük, hogy a hétvégén véget ér a vénasszonyok nyara, most kicsit körbejárjuk mi is várható a hétvégén. Péntek estétől élőben közvetítünk! 
A Skandináv-félsziget felől igen hideg levegő áramlik dél felé, amelynek hatására a Földközi-tenger nyugati medencéjében egy genovai ciklon alakul majd ki. A hidegfront pénteken az esti órákban ér el majd a Kárpát-medencét, ekkor északon , majd nyugaton is várható eső, záporeső, de havazásra még nem kell számítani és a hőmérséklet pénteken még eléri a 12-17 C fokot. Az Alföldön akár tartósabb napsütés is várható még.
A hideg levegő beáramlása péntek késő este kezdődik majd, és folyamatosan hűl a levegő, még szombaton napközben is. A hideg levegő beáramlása erős széllel jár majd, ezért a mért hőmérsékletnél is hidegebbet érzünk majd. A hőmérséklet ÉNY-on 5 C fok körül alakul majd, míg DK-en még akár 10 C fok feletti hőmérsékleteket is mérhetünk majd. A mediterrán ciklon hatására szombaton országszerte igen nagy mennyiségű csapadékra van kilátás, 20-40 mm csapadék is hullhat majd. Az észak felől beáramló hideg hatására az eső, eleinte ÉNY-on, majd a Dunántúlon is havasesőbe vált át, a hegyekben akár havazás is lehet, amely szombaton elsősorban a Dunántúli-középhegység magasabb vonulatain várható a délután óráktól. Nem kizárt akár a síkvidéki havazás sem a Dunántúlon az esti órákban, ám megmaradó hóra nem kell számítani.
Vasárnap is marad a borús időjárás, de már kisebb lesz a csapadékhajlam, továbbra is várható eső, havaseső, havazás. A legmagasabb hőmérséklet 2-6 C fok körül alakul majd, és megjelennek a reggeli fagyok 0 C fok körül alakulnak a hajnali hőmérsékletek. Továbbra is igen erős lesz majd a szél.
Hétfőn aztán a jelenlegi modellfutások alapján ismét többfelé kell csapadékra számítani, elsősorban esőre, de a havaseső, havazás sem kizárt 3-9 C fok várható majd napközben.
Keddtől aztán megszűnik a csapadék és lassú melegedés kezdődik, hajnali fagyokkal.

A várható csapadék halmazállapota és mennyisége még igen bizonytalan, mert a mediterrán ciklonok által okozott időjárás igen nehezen előrejelzhető, de az erős hidegbetörés és a csapadék biztosra vehető. [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Több napos havazásra készülhetünk ma estétől, de nem mindenütt. Lesz olyan hely, ahol akár 30 […]

TELJES CIKK | február 19.

Hétfőtől többfelé és ismétlődő jelleggel kell havazásra számítani. Néhol 10-15 cm friss hóréteg is kialakulhat, […]

TELJES CIKK | február 12.

A téli vezetés – még akkor is, ha enyhe a tél – általában sokkal több […]

TELJES CIKK | január 23.