Heves zivatarok, felhőszakadás, jégeső

szupercellás zivatar

Ma újabb zivatarok várnak ránk, többfelé narancssárga figyelmeztetés van kiadva, felhőszakadás, jégeső is lehet.

A reggeli, kora délelőtti órákban a keleti megyékben is megszűnik a csapadék, az éjszakai zivatarok után, Szegeden komoly jégeső is volt. Egyre többfelé kisüt a nap, azonban a napsütés csak átmeneti lesz. Napközben egyre többfelé növekszik meg a gomolyfelhőzet, és már kora délután kialakulhatnak zivatarok is.

A legnagyobb eséllyel az ország középső harmadában kell zivatarokra számítani, itt van a legnagyobb valószínűsége heves zivatarok kialakulásának is, amit jégeső, felhőszakadás (20-40 m csapadék) és heves kifutószelek kísérhetnek (75 km/óra).

A középső országrész mellett az ország más területein is számítani lehet zivatarok kialakulására, legkisebb eséllyel a Tiszántúli területeken.

A hőmérsékletben komoly különbségek lesznek. Míg keleten akár 30 C fokra is számítani lehet, addig északnyugaton már megkezdődik a hideg levegő beáramlása, és itt csak 18-25 C fokig emelkedik a hőmérő higanyszála. A hideg levegő beáramlása miatt a szél az északnyugati területeken estére már megerősödik, , de viharos széllökésekre is számtani lehet.

Az éjszakai órákban még további zivatarokra számíthatunk, de az éjszaka második felében már heves zivatarok nem várhatóak.

Pénteken aztán valóban kettészakad az ország. Míg a nyugati országrészben már csendes esőre, legfeljebb záporokra lehet számítani, erősen borult ég mellett, addig keleten még a napsütés mellett a zivatarok lesznek a meghatározóak. A hőmérsékleti különbség még tovább fokozódik az ország két vége között. Jelentős csapadékra kell számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a csütörtöki napra az ország egész területére figyelmeztetést adott ki a várható zivatarok miatt. Baranya, Somogy, Tolna, Pest, Fejér, Bács, Nógrád, Szolnok, és Heves megyékre narancssárga figyelmeztetés van kiadva, íg a többi megyére citromsárga.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.