Heves zivatarok, felhőszakadás!

Vasárnap egy hullámzó frontrendszer éri el hazánkat, hatására sokfelé kell csapadékra számítani, többfelé zivatarok, néhol heves zivatarok is kialakulhatnak, felhőszakadással, jégesővel.

Jelentős csapadék

Vasárnap egy hullámzó frontrendszer éri el hazánkat, hatására délről meleg, míg északról hideg levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Ez kedvez a zivatarok kialakulásának, így többfelé kell a délután folyamán zivatarok, néhol heves zivatarok kialakulására számítani.

Területi átlagban az ÉNY-i országrészben is várható a legtöbb csapadék, de a zivatarok közelében lokálisan szintén jelentős csapadékra kell számítani. A délután során a zivatarok zivatarlánccá is összeállhatnak, így a leghevesebb zivatarok, a Pécs-Debrecen vonal mentén alakulhatnak majd ki.

Felhőszakadás, jégeső

Az zivatarokat néhol felhőszakadás (10-30 mm csapadék), jégeső (2 cm, felett) és kis területen szélvihar (90 km/óra feletti szél) is kísérheti. Nem zárható ki mezociklonális tuba kialakulása sem.

Riasztások

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a legtöbb megyére citrom, míg a Dunántúl déli és középső felére, a Duna-Tisza közének déli felére, és Szolnok Hajdú Bihar megyékre narancssárga figyelmeztetést adott ki a heves zivatarok miatt.

A jövő héten újra csapadékos időjárásban lesz részünk, kevés lesz a napsütés és országosan jelentős csapadékra van kilátás![google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.