Heves zivatarok, felhőszakadás!

Vasárnap egy hullámzó frontrendszer éri el hazánkat, hatására sokfelé kell csapadékra számítani, többfelé zivatarok, néhol heves zivatarok is kialakulhatnak, felhőszakadással, jégesővel.

Jelentős csapadék

Vasárnap egy hullámzó frontrendszer éri el hazánkat, hatására délről meleg, míg északról hideg levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Ez kedvez a zivatarok kialakulásának, így többfelé kell a délután folyamán zivatarok, néhol heves zivatarok kialakulására számítani.

Területi átlagban az ÉNY-i országrészben is várható a legtöbb csapadék, de a zivatarok közelében lokálisan szintén jelentős csapadékra kell számítani. A délután során a zivatarok zivatarlánccá is összeállhatnak, így a leghevesebb zivatarok, a Pécs-Debrecen vonal mentén alakulhatnak majd ki.

Felhőszakadás, jégeső

Az zivatarokat néhol felhőszakadás (10-30 mm csapadék), jégeső (2 cm, felett) és kis területen szélvihar (90 km/óra feletti szél) is kísérheti. Nem zárható ki mezociklonális tuba kialakulása sem.

Riasztások

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a legtöbb megyére citrom, míg a Dunántúl déli és középső felére, a Duna-Tisza közének déli felére, és Szolnok Hajdú Bihar megyékre narancssárga figyelmeztetést adott ki a heves zivatarok miatt.

A jövő héten újra csapadékos időjárásban lesz részünk, kevés lesz a napsütés és országosan jelentős csapadékra van kilátás![google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.