Hétvégéig napos, meleg, hétfőn hidegfront!

Szupercellás zivatar

Vasárnapi kitart a meleg, tavaszias időjárás. A jövő hét elején azonban ismét egy hidegfront érkezik, lehűléssel és széllel.

Végre a sok szeles nap után igazi kellemes, napos tavaszias időjárásban lesz részünk a hétvégén. Pénteken szinte zavartalan lesz a napsütés, bár a reggel néhol komoly fagyokkal kezdődik majd. Napközben azonban a hőmérséklet csúcsértéke 17-20 C fok körül alakul majd. A szél is mérséklődik, legfeljebb a Dunántúlon lehet élénk lökésekre számítani, de a szél irány már déli lesz, ez is mutatja, hogy felmelegedés kezdődik.

Szombaton is alapvetően napos, derült időjárásban lesz részünk. A nappali csúcshőmérséklet tovább emelkedik, 18-22 C fok körüli csúcsértékekre számíthatunk. Hajnalban még a fagyzugokban gyenge talajmenti fagy előfordulhat.
Kevés lesz felettünk a felhő, azonban a nyugati megyékben vékony fátyolfelhőzet szűrheti a napsütést.

Vasárnap aztán némileg változik az időjárás képe. Marad az alapvetően napos időjárás, kevés fátyolfelhővel, ám a délutáni órákban már intenzívebb lesz a gomolyfelhőképződés, és elszórtan egy-egy zápor előfordulhat, főként a hegység területeken, így az Északi-középhegység és a Bakony térségében. A hőmérséklet 20-22 C fokkal tetőzik majd.
Hétfőn aztán egy hidegfront érkezik, eleinte még napsütés várható, majd észak felől megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé kell záporokra, néhol zivatarokra számítani. A szél is megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hőmérséklet még nem esik vissza jelentősen 16-22 C fok várható.

Kedden éjszak és hajnalban még többfelé számíthatunk csapadékra, majd a hidegfront elhagyja országunkat. Napközben már számottevő csapadék nem várható, változó felhőzet mellett erős széllökésekre számíthatunk. A mostani számítások szerint nem lesz olyan viharos szél, mint a múlt hét során, amikor is komoly károk keletkeztek Németországban, Cseh és Lengyelországban is, de idehaza is gondokat okozott a szél. Az ittahelye.hu információi szerint április 1. óta 4000 kárbejelentés történt, 300 millió forint értékben, elsősorban a viharos szél miatt.

Kedden a hőmérséklet jelentősen visszaesik, már csak 12-16 C fok lesz a nappali csúcshőmérséklet.

A hét közepétől ismét szárazabb időjárás vár ránk, és felmelegedés kezdődik.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.