Hétfőn furcsa hidegfront érkezik!

hidegfront

Hétfőn egy gyenge hidegfront ér el bennünket, de a napsütés szerelmeseinek nincs miért aggódni.

Európa délnyugati felében egy hatalmas anticiklon található, ami a kontinens jelentős részén az átlagosnál lényegesen melegebb és száraz levegőt biztosít. A ciklonok a Skandináv félsziget magasságában vonulnak.

Hétfőn egy ilyen ciklon legyengülő hidegfrontja ér el bennünket. Eleinte nyugaton sok lesz a napsütés, ÉK-en lehetnek tartósan ködös-párás területek. Délután aztán észak felől beborul az ég, de hamar megkezdődik a felhőzet felszakadozása is. Csapadékra inkább csak ÉK-en számíthatunk. A front nyomán az északnyugati országrészben megerősödik a szél is. Kétarcú lesz a hőmérséklet, ÉK-en csak 6-10, míg nyugaton akár 15-20 C fok is lehet.

Az érkező hidegfront tehát nem alakítja át lényegesen időjárásunkat, marad az átlagosnál melegebb időjárás, de a következő napokban már kevesebb helyen lehet köd. A nyugati területeken a keletkező köd hamar fel is oszlik, tartósabb köd és párásság ÉK-en várható elsősorban.

Kedden ÉK-en még lehet kisebb eső, zápor, majd egyre többfelé, főként nyugaton süt ki tartósabban a nap, itt a szél is megélénkül, olykor megerősödik. 13-19 C fokra számíthatunk.

A kellemes nyárias időjárás kitart egészen hétvégéig, reggelente lehetnek párás területek, de kisüt a nap, és kellemes 14-19 C fok körüli csúcsértékekre számíthatunk, és a reggelek is igen enyhék lesznek 5-11 C fokig hűl csak reggel a levegő.

A mostani számítások szerint a váltásra a hétvégén kerülhet sor, amikor egy erősebb hidegfront érhet el bennünket, ezt követően az időjárás jellege erősen bizonytalanná válik és van esély rá, hogy lassan csökken a hőmérséklet, de még ekkor is átlag feletti értékeket valószínűsítünk.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.