Hétfőn erős hidegfront érkezik!

Esős időjárás

Vasárnap éjszaka igen erőteljes hidegfront ér el bennünket, hétfőn jégeső , felhőszakadás is lehet, és nyugaton drasztikusan csökken a hőmérséklet.

Vasárnap még a front előtt dél felől igen meleg levegő ér el bennünket. Emiatt élénk, helyenként erős lesz a déli szél, de akár 32 C fokig is emelkedhet a hőmérséklet. Az esti, késő esti órákban azonban északnyugat felől már elkezd megnövekedni a felhőzet és egy-egy zápor-zivatar is kialakulhat.

Éjfélig az északnyugati megyékben fordulhat elő zápor, de akár kis eséllyel heves zivatar is. Az éjszaka során aztán a hidegfront fokozatosan kelet felé húzódik, és emiatt egyre többfelé várható zápor, zivatar.

 Zivatarlánc is kísérheti a hidegfront útját

A hétfői napon nyugaton borongós, esős időnk lesz, a hőmérséklet 18-24 C fok körül alakul csak, és továbbra is számítani lehet zivatarokra is. Keleten, főként a Tiszántúlon eleinte még napsütés is lehet, majd a nap folyamán itt is egyre több lesz a felhő.

A jelenlegi modellszámítások szerint esély van egy észak-déli zivatarlánc kialakulására is a keleti országrészben, amelyek felhőszakadásokat (lokálisan 20-30mm eső), jégesőt (2 cm jégméret) és viharos széllökéseket (90 km/óra felett) okozhatnak.

Heves zivatarokra a jelenlegi számítások szerint nagyjából a Tisza vonala mentén számíthatunk. Keleten eleinte a hidegfront előtt még gyorsan emelkedik a hőmérséklet, akár 30 C fokot is elérhet, így nagy lesz a két országrész között a hőmérsékleti kontraszt.

A front és csapadékrendszere kedd reggelre elhagyja az országot, már csak ÉK-en fordulhat elő futó zápor. A hőmérséklet kedden 21-25 C fok körül alakul. [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.