Havazással indul az új év, nagyon hideg lesz a szilveszter!

havazás várható

Az új év, új időjárást is hoz, a hideg után egyre gyakrabban számíthatunk havazásra is.

Szilveszter estéjén nyugat felől egy melegfront éri el hazánkat. Az új év első napján a Dunántúl északi részén többfelé számíthatunk kisebb havazásra. A déli és keleti országrészben inkább csak hószállingózásra van esély. Nem kell sok hóra számítani. A Dunántúl északi részén lepel-3 cm hóra számíthatunk. Keleten eleinte még felhőzet sem lesz, ezért igen hideg lesz az éjszaka, többfelé mérhetnek -10 C foknál is hidegebbet, így óvatosak legyünk a kinti ünnepléssel!

Szombaton eleinte még lesz napsütés, majd délnyugat felől egy mediterrán ciklon közelít meg bennünket. Napközben a délnyugati határszélen estétől már kissé északabbra is lehet kisebb havazás hószállingózás. Napközben -3 +2 C fokra számíthatunk.

Vasárnap is túlnyomórészt borult időnk lesz és a déli országrészben többfelé lehet hószállingózás havazás. ÉK-en akár -10 C fok is lehet hajnalban , a felhőzettel borított területen ennél enyhébbek lesznek a hajnalok.

Egyelőre bizonytalan, hogy a mediterrán ciklon mennyire tud északra hatolni, ezért a havazás mennyisége és eloszlása is erősen bizonytalan. A déli országrészben nagy valószínűséggel érdemi havazás lesz akár 5-10 cm meghaladó hó is várható, ezzel ellentétben az északi országrész felé haladva csökken a hó mennyisége, és lesz ahol még csak mutatóban sem lesz havazás.

Az első munkahéten is marad a túlnyomórész borult időjárás, gyakran előfordulhat kisebb havazás, hószállingózás, nagyobb eséllyel és nagyobb mennyiség a déli országrészben. Északkeleten nem várható csapadék.

Napközben továbbra is marad a fagypont körüli, vagy az alatti hőmérséklet. Éjszaka pedig a felhőzettől függően az enyhébb, vagy keményebb fagyok.

Az előttünk álló napokban tehát igazi téli időjárásban lesz részünk, és főként délen már számottevő hóra is számíthatunk, míg másutt inkább csak mutatóban lesz hó.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.