Havazás a hétvégén?!

Arról már beszámoltunk, hogy komoly lehűlés várható az elkövetkező napokban, és most úgy tűnik, a hideg meghozhatja a havat is.

Bár igen nagy az előrejelzés bizonytalansága, úgy tűnik, a hétvégén kiadós csapadék elé nézünk, amiből akár jelentős havazás is lehet.

Tegnap számoltunk be róla, hogy ma egy hidegfront érkezik, aminek hatására lehűlés kezdődik a Kárpát-medencében. Az eddigi 10-15 C fokról 0 +5 C fokra csökken majd a nappali hőmérséklet és csütörtökön reggel a talajmenti fagyok is megjelenhetnek.

Pénteken aztán újabb gyökeres fordulat látszik időjárásunkban, ugyanis dél felől egy mediterrán ciklon érheti el hazánkat, jelentős csapadékot hozva (részletek a mediterrán ciklonokról). A jelenlegi számítások szerint a ciklon péntek hajnalra éri el az országot.

Hogy pontosan mivel jár majd a mediterrán ciklon, az még nagyon bizonytalan. Az amerikai GFS egy melegebb verzióval számol, amely esővel, havasesővel és a nyugati, illetve magasan fekvő területeken havazással járna.
Az európai ECMWF modellszámítása egy hidegebb verziót valószínűsít, ami azt eredményezhetne, hogy az országa nagyobb területén lenne havazás, és főként a DK-i területen eső.

A többi modell, így a GEM, UKMO, JMA is jelzi a csapadékot, de annak halmazállapota erősen kérdéses.

A mediterrán ciklonok esetében az előrejelzés igen nehéz feladat még rövidtávra is, különösen a csapadék halmazállapotát illetően. az azonban szinte biztos, hogy az idei tél során, most van először jelentős esélye, hogy számottevő hótakaró alakuljon ki.

Érdemes azt is megvizsgálni, hogy a különböző meteorológiai portálok milyen időjárást jeleznek a hétvégére. Az Országos Meteorológiai Szolgálat, jelzi a nagy bizonytalanságot, de jelen pillanatban nem jósol jelentős csapadékot, sem havat. A köpönyeg és az időkép jelzi a várható havazást, hangsúlyozva a bizonytalanságokat. A metnet is várja a vegyes halmazállapotú csapadékot.

Hogy pontosan milyen lesz az időjárás a hétvégén az tehát egyelőre bizonytalan, de izgalmas időjárási helyzetnek nézünk elébe. Friss előrejelzésünkben folyamatosan beszámolunk a változásokról és a várható időjárásról.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.