Ha hétvége, akkor hidegfront

A modern népi bölcsesség szerint hétvégén mindig elromlik az idő. Noha ez statisztikai adatokkal nehezen igazolható, ám erre a hétvégére, sajnos igaz lesz. Hidegfront hoz jelentős lehűlést.

Alig múlt el a zivataros időszak máris a csendesebb napokat egy hidegfront érkezése szakítja meg. Pénteken még túlnyomórészt derült időjárásban lesz részünk és kellemes, nyugaton 25, keleten 29 C fokos hőmérsékletre számíthatunk. Ám a délutáni órák folyamán, már nyugaton megnövekszik a felhőzet és itt már zápor, zivatar előfordulhat. A Délnyugati országrészben heves zivatarra is van esély, amelyet erős szél . A front érkezése előtt megerősödik a délkeleti szél is.

A front a Kárpát-medencébe érve hullámot vet és jelentősen lelassul. Éppen ezért a szombati napon délelőtt még csak a Dunántúlon, majd a délutáni órákban már a Duna-Tisza közén is felhős égre számíthatunk, és ismétlődő esők, záporok, keletebbre zivatarok is előfordulhatnak. Erős lesz az ÉNY-i szél is. Míg nyugaton csak 15-20 C fok várható, addig a keleti országrészben még 22-29 C fokig emelkedik a csúcshőmérséklet.

Vasárnap a keleti országrészre is eljut a front, itt is beborul és többfelé kell esőre, záporra számítani, elsősorban a keleti országrészben. Nyugaton lassan már szakadozik a felhőzet. Hűvös idő lesz 15-25 C fok körül alakul a csúcshőmérséklet, amit az élénk ÉNY-i szél miatt még hűvösebbnek érzünk majd.

Hétfőre elvonul a front, de marad a 20 C fok körüli vagy az alatti hőmérséklet és továbbra is élénk lesz a szél, elszórtan záporok, zivatarok még kialakulhatnak.[google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.