Felhőszakadások és zivatarok törnék meg a kánikulát

zivatar szivárvánnyal

Hétfőn és kedden egyre többfelé fordulhat elő felhőszakadással kísért zápor-zivatar, de marad a kánikula egész héten.

Hétfőn eleinte kevés lesz felettünk a felhő, de mégis változás kezdődik az időjárásban, mégha ez csak alig lesz észlelhető. Közelünkbe érkezik ugyanis egy sekély ciklon és ennek hatására, némileg nedvesebb és labilisabb légtömegek érik el a Kárpát-medencét. Ez pedig kedvez a záporok-zivatarok kialakulásának.

Délelőtt még igen kicsit az esélye ezek kialakulásának, de délután növekedni kezd a gomolyfelhőzet és eleinte a hegységi területeinken, majd késő délután, este egyre többfelé, nagyobb eséllyel az északi területen várható egy-egy zápor-zivatar. Egyelőre ezek kiterjedése nem lesz jelentős, így csak lokálisan lehet zivatarokra számítani. Hétfőn is marad a kánikula 29-32 C fok lesz a csúcshőmérséklet és a délutáni zivatarok ellenére sok lesz a napsütés.

 Keddre citromsárga figyelmeztetés a zivatarok miatt 

Kedden aztán az elmúlt napoktól némileg eltérően már több lesz felettünk a felhő, de emellett továbbra is több órás napsütésre számíthatunk. A megnövekvő gomolyfelhőzetből nagyobb eséllyel a nyugati és középső országrészben alakulnak majd ki záporok-zivatarok, amit felhőszakadás is kísérhet. A zivatarok ellenére területi átlagban továbbra sem várható számottevő csapadék, csak lokálisan hullhat számotevő eső. Marad a 27-31 C fok körüli hőmérséklet.

Az Országos Meteoológiai Szolgálat az ország nyugati és középső harmadára citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki a várható zivatarok miatt.

Szerdától aztán visszatér az igazi nyári időjárás sok napsütéssel, és elvétve délután nyári záporokkal-zivatarokkal. A hét végén már akár 35 C fokig is emelkedhet a hőmérő higanyszála.

A fokozódó meleg megviseli a szervezetünket, érdemes sok folyadékot fogyasztani. Kockázati tényező az erős UV-B sugárzás is óvjuk testünket az erős napsütéstől, 15 percnél tovább ne tartózkodjunk folyamatosan a napsütésben.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.