Eső, heves zivatarok, és orkánerejű szél!

Zivatar Cumulunimbus

Megérkezett az ígért hidegfront, hullámot vet, és nagyon heves zivatarok is kialakulhatnak!

Éjszaka a hidegfront előtt már erős zivatarok pattantak ki, amelyek az ország nyugati felében okoztak jelentős csapadékot. Ma a nyugati országrészben inkább eső, záporeső várható, de egy-egy beágyazott zivatar is kialakulhat. A Dunántúl nyugati felében akár 15-20 mm csapadék is hullhat a mai napon. Itt igen hűvös lesz, az idő legfeljebb 20 C fokra számíthatunk.

A heves eseményekre inkább a Duna vonalától keletre kell számítani, ahogy tegnapi cikkünkben már jeleztük, jó esély van rá, hogy a délutáni órákban egy komoly zivatarlán alakuljon ki, amely délnyugati irányból érkezik majd, és először a Duna-Tisza közén, majd a közép-Tisza vidéken okozzon jelentős csapadékot. A zivatarokat viharos erejű kifutószél (60-100 km/óra) kísérheti majd, felhőszakadás, jégeső is lehet. Nem zárható ki, hogy a legerősebb zivatarok központjában orkán erősségű legyen a szél.

A heves zivatarokra legnagyobb esély a dél- és középső Alföldi területeken van. Estefelé már csökken a labilitás, és csak az ÉK-i országrészben fordulhat egy egy-egy zivatar. A front előtt a keleti országrészben akár 30 C fokig is emelkedhet a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország egész területére figyelmeztető előrejelzést adott ki, az ország keleti felére narancssárga figyelmeztetés van érvényben.

A hidegfront a keddi napon hagyja el az ország, ekkor már csak az ország keleti felén várható eleinte csapadék, majd itt is kisüt a nap. 22-26 C fok körül alakul a hőmérséklet. A jelenlegi számítások szerint szerda este újabb front érkezhet..[google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.

Ezelőtt nem is gondoltuk volna, hogy a közösségi oldalak ennyire elterjedtek lesznek. Kezdetben a közösségi […]

TELJES CIKK | november 27.