Erős hidegfront, viharos széllel!

Hétfőn délután erős hidegfront érkezik, viharos erejű széllel. Másodfokú figyelmeztetés van érvényben, Zivatarok is jöhetnek.

Igazán mozgalmas, bolond április időjárás előtt állunk a héten, változékony szeles, csapadékos, de napsütéssel is tarkított időjárás vár ránk az elkövetkező napokban.

Hétfőn eleinte sok napsütéssel indul a nap, ám észak felől egy hidegfront éri el majd hazánkat. A front előtt a kora délutáni órákban már elkezdődik a felhőzet megvastagodása, északon már helyenként záporok is kialakulhatnak. Majd a késő délután órákban megérkezik a hidegfront is erős, többfelé viharos széllökésekkel.

A széllökések ereje többfelé eléri majd a 70 km/órát, de néhol akár 80-95 km/ órás széllökésekre is számítani lehet. A hidegfront érkezésekor egyre többfelé záporok alakulnak ki, és főként a déli országrészben heves zivatarok kialakulására is számítani lehet. A fő veszélyforrás a zivataroknál is a heves, akár 100km/órás is elérő széllökések, de lokálisan jelentős csapadék (10-20 mm), esetleg jégdara is hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki az erős szél miatt, és citromsárga figyelmeztetést a heves zivatarok okán. Az ESTOFEX, az európai viharfigyelő szolgálat, pedig vörös, másodfokú figyelmeztetést adott ki a Dél-dunántúlra.

Kedden a hidegfront mögött 6-9 C fokkal hidegebb levegő érkezik majd. A felhőzet kelet felé távozik, de napközben az erőteljes gomolyfelhő-képződés nyomán ismét kialakulhatnak záporok, néhol egy-egy zivatar kipattanására is számíthatunk. Továbbra is erős lesz a szél, és emiatt a hőérzetünk elmarad az amúgy is alacsony 9-15 C fokos hőmérséklettől.

Szerdán a szélcsendes tájakon talajmenti fagy előfordulhat, de csak kevés helyen. Nyugaton több lesz a napsütés, keleten a felhő, és a határ mentén kisebb eső is előfordulhat. Marad a hűvös, szeles 10-15 C fok körüli hőmérséklet.

Csütörtöktől még jelentős bizonytalanságok mellet kettészakadhat az ország a déli és keleti felében több felhő várható, csapadékkal, míg nyugaton több lesz a napsütés és szárazabb lesz az időjárás. A hőmérsékletben is nagy lesz az eltérés 12-20 C fok körül alakulnak a maximumértékek, talajmenti fagyra már nem kell számítani.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.