Durván tör be a tél, -10 C foknál is hidegebb várható!

kemény télies időjárás

Véget ér az eddigi langyos tél, Oroszország felől betör az igazi kemény tél, egyelőre hó nélkül.

A Skandináv-félsziget felett egy erős antikciklon épül ki, és ennek peremén az Oroszországban felhalmozódó hideg dél felé áramlik, és betör hazánkba is.

Keddig marad a szürke, jellegtelen időjárás. Ezen a napon azonban az északkeleti országrészben már megkezdődik a hideg levegő beáramlása. Ez a levegő rendkívül hideg, de száraz, így a Kárpát-medencében felhalmozódott párás levegőt egy szárazabb légtömeg váltja fel.

Hatására elkezdődik a felhőzet feloszlása először csak északkeleten, majd szerdán már az ország többi részén is.

Sok napsütésben lesz részünk, de a derült időben nagyon erős lesz a kisugárzás is, így szilveszter táján már akár -10 C fokos hidegek is kialakulhatnak, sőt a fagyzugokban ennél hidegebb is lehet.

Napközben sem várható enyhe idő, a kora délutáni órákban fagypont körül alakul majd a hőmérséklet. A hideg levegő beáramlásakor élénk, sőt északkeleten erős is lesz az ÉK-i szél, ezért hőérzetünk sokkal hidegebbnek érzi majd a hőmérsékletet, mint amennyit a hőmérő mutat majd.

A hideg levegő száraz lesz, ezért havazás nem kíséri, de van rá némi esély, hogy a későbbiekben a hideg levegő hatására a Földközi-tenger medencéjében mediterrán ciklon jöjjön létre, ami a téli időszakban a komoly havas helyzetekért felelős. Ez azonban még csak távlati lehetőség. Ami jelenleg biztos, az a kemény és száraz hideg.

Megérkezik tehát az igazi, egyelőre még száraz téli időjárás.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.