Délutántól érkeznek a zivatarok!

Hétfő délután a délnyugati országrészben kialakulnak az első zivatarok, amelyek, aztán egyre északabbra és keletebbre húzódnak majd az esti, éjszakai órákban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a mai napon két megyére, Somogy és Baranya megyére narancssárga figyelmeztető előrejelzést adott ki a várható heves zivatarok miatt. Ez azt jelenti, hogy közepes kockázat mellett várható heves zivatarok kialakulása, amelyet felhőszakadás, esetleg jégeső, heves kifutószél kísérhet.

Délnyugat felől ugyanis nagy nedvességtartalmú és labilis légtömegek érkeznek, amelyek ideálisak ismétlődő jelleggel zivatarok kialakulására. Lokálisan akár 30-50 mm csapadék is hullhat, a zivatarok környezetében erős, viharos széllökések (70-90 km/óra) és jégeső (2cm) is előfordulhat.
A zivatarok az éjféli órákig várhatóan Vas, Zala, Veszprém, Fejér, Tolna, Bács és Csongrád megyéket érik el. Majd az éjszaka folyamán egyre északabbra és keletebbre húzódik ez a vonal. Kedd reggel már az ország jelentős területén lehet csapadékra számítani. Délen inkább záporok és zivatarok, északon akár tartósabb eső is kialakulhat.

Területi átlagban legtöbb csapadékra az ország középső részén kell számítani (Pest déli része, Szolnok, Bács), de másutt is számottevő csapadékra van kilátás, és az ismétlődő felhőszakadásokból lokálisan ennél is jelentősebb csapadék hullhat. Összességében az ország déli felén várható több csapadék, északon kevesebb. A déli megyékre a holnapi napra szinte mindenütt narancssárga figyelmeztető előrejelzést adott ki a Meteorológiai Szolgálat.

Kedden zömében erősen felhős lesz az ég, 20-26 C fok körül alakul a csúcshőmérséklet, és ismétlődő jelleggel várható csapadék, északon inkább eső, délen inkább zápor-zivatar. A csapadékos időjárás csütörtökig kitart. [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.

Ezelőtt nem is gondoltuk volna, hogy a közösségi oldalak ennyire elterjedtek lesznek. Kezdetben a közösségi […]

TELJES CIKK | november 27.