Délutántól érkeznek a zivatarok!

Hétfő délután a délnyugati országrészben kialakulnak az első zivatarok, amelyek, aztán egyre északabbra és keletebbre húzódnak majd az esti, éjszakai órákban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a mai napon két megyére, Somogy és Baranya megyére narancssárga figyelmeztető előrejelzést adott ki a várható heves zivatarok miatt. Ez azt jelenti, hogy közepes kockázat mellett várható heves zivatarok kialakulása, amelyet felhőszakadás, esetleg jégeső, heves kifutószél kísérhet.

Délnyugat felől ugyanis nagy nedvességtartalmú és labilis légtömegek érkeznek, amelyek ideálisak ismétlődő jelleggel zivatarok kialakulására. Lokálisan akár 30-50 mm csapadék is hullhat, a zivatarok környezetében erős, viharos széllökések (70-90 km/óra) és jégeső (2cm) is előfordulhat.
A zivatarok az éjféli órákig várhatóan Vas, Zala, Veszprém, Fejér, Tolna, Bács és Csongrád megyéket érik el. Majd az éjszaka folyamán egyre északabbra és keletebbre húzódik ez a vonal. Kedd reggel már az ország jelentős területén lehet csapadékra számítani. Délen inkább záporok és zivatarok, északon akár tartósabb eső is kialakulhat.

Területi átlagban legtöbb csapadékra az ország középső részén kell számítani (Pest déli része, Szolnok, Bács), de másutt is számottevő csapadékra van kilátás, és az ismétlődő felhőszakadásokból lokálisan ennél is jelentősebb csapadék hullhat. Összességében az ország déli felén várható több csapadék, északon kevesebb. A déli megyékre a holnapi napra szinte mindenütt narancssárga figyelmeztető előrejelzést adott ki a Meteorológiai Szolgálat.

Kedden zömében erősen felhős lesz az ég, 20-26 C fok körül alakul a csúcshőmérséklet, és ismétlődő jelleggel várható csapadék, északon inkább eső, délen inkább zápor-zivatar. A csapadékos időjárás csütörtökig kitart. [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.