Délután felhőszakadás is lehet, a hétvége napos lesz

Zivatarok várhatóak

Csütörtökön gyenge hidegfront érint minket, hatására elszórtan lehet zivatar felhőszakadással, de cserébe a hétvége zavartalan napsütést hoz.

Ma egy gyenge hidegfront érint bennünket, majd egy összeáramlásnak köszönhetően először a középső, majd a déli megyékben is kialakulhatnak záporok-zivatarok. Egy-egy zivatar akár hevesebb is lehet, amit felhőszakadás, vagy jégeső kísérhet. Néhol intenzívebb zivatar is kialakulhat, amelyhez felhőszakadás (25-35 mm csapadék), jégeső (1 cm körüli átmérővel), illetve viharos (60-80 km/h) széllökés társulhat.

Szerencsére azonban a heves események csak szűk területen és kis eséllyel lehet számítani, és a zivatarok is csak kis területen fordulnak elő. A mostani számítások szerint a Pécs –Budapest vonal mentén lehet elsősorban zivatarokra számítani, ami a nap során átterjedhet a Duna Tisza közére és a délkeleti megyékre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Somogy, Baranya, Tolna, Fejér, Pest, Nógrád, Bács, Csongrád, Szolnok, Békés megyékre citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki a várható zivatarok miatt.

Pénteken már sehol sem kell cspadékra számítani, de kelet-északkeleti áramlással néhány fokkal hűvösebb levegő érkezik az országba, így ÉK-en már csak 26, másutt 27-29 C fok körül alakul a csúcshőmérséklet.

A hétvégén is marad a zavartalan napsütés, csapadékra sehol nem kell számítani. A nappali csúcshőmérséklet napról-napra emelkedik majd. Hétfőn már országszerte 30-33 C fokra számíthatunk.

Keddtől változik időjárásunk képe, és a jelenlegi számítások szerint egy hidegfront hatására egyre többfelé várható majd zápor-zivatar, és szerdán lehűlésre is számíthatunk.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.