Az év esőzése és orkánerejű szél jöhet a héten?!

Legfontosabbak: 

 – az Yvette ciklon szerdán éri el az ország délkeleti részét, és egészen péntekig jelentős esőt és orkánerejű szelet hoz.

– szombatig országos átlagban 35-60 mm csapadék várható, lokálisan ennél több eső is hullhat

– a ciklont viharos, helyenként orkánerejű szél kíséri, a szélsebesség meghaladhatja a 100 km/órát

– az esőzések miatt árhullámokra, fadőlésekre, és egyéb károkra lehet felkészülni

8:45 (péntek) – 60 mm eső helyenként

Bár a ciklon mérlegét még korai megvonni, érdemes tudni, hogy az ország egyes területein 60 mm eső hullot. A legtöbb csapadék Szeged környékén esett

8:40 (péntek) – Nyugaton még sokfelé esik

Nyugaton még sokfelé esik az eső, és ma éjfélig még jelentős csapadék várható, különösen a Bakonyban és az nyugati-északnyugati határszélen. Kisebb esők, záporok máshol is előfordulhatnak. a Tiszántúlon pedig egy-egy erősebb zivatar is kialakulhat, amelyet lokálisan jelentős csapadék kísérhet.

16:05 (csütörtök) – Rendkívüli helyzet egész Szerbiában

Rendkívüli helyzetet hirdetett ki egy órakor az egész ország területére a szerb kormány. Minden rendelkezésre álló embert és eszközt bevetnek majd az árvíz megfékezésére – jelentette be Aleksandar Vučić miniszterelnök. A legfrissebb információk szerint már három halott van. (Pannon RTV – INDEX)

15:55 (csütörtök) – Hamarosan nyugatra helyeződik a csapadék

A keleti, Tiszántúli országrészben már inkább csak a zivatarok hozhatnak újabb csapadékot, míg nyugatra még csak most érkezik meg a jelentősebb csapadék. A nyugati határszélen eddig csak néhány m csapadék hullott, ám ez hamarosan rohamosan emelkedni fog.

14:05 (csütörtök) – Újabb megyére adtak ki narancssárga riasztást

Újabb megyékre adott ki az OMSZ narancssárga figyelmeztető előrejelzést és riasztást is az erős szél miatt. Baranya, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megye egyes járásaira adott ki másodfokú (narancs) riasztást az erős szél veszélye miatt a meteorológia. 90 km/óra feletti széllökések jöhetnek!

13:25 (csütörtök) – Szegeden már 49 mm-nél tartanak

A metnet forrásai szerint Szegeden már a hivatalos mérések szerin 49 mm csapadék esett a Yvette ciklonból. Eddigi legnagyobb mennyiség a déli országrészben esett.

13:10 (csütörtök) – Erdélyben kisütöt a nap, beindult a zivatargyár

Erdélyben felszakadozott a felhőzet, ám a napsütés hatására gomolyfelhőképződés kezdődött, amiből már ki is pattantak az első zivatarok, amelyek elérhetik a Tiszántúli országrészt is.

13:05 (csütörtök) – Pénteken a Dunántúlon várható sok eső

A holnapi napon már főként a Dunántúlon kell sok csapadékra számíatni, ott újabb 20-30 mm eső hullhat. Keleten viszont zivatarok alakulhatnak ki, lokálisan jelentős csapadékkal.

12:59 (csütörtök) – Homokvihar Zalában

Miközben az ország nagy részén ömlik a eső, Zalában egyelőr nem volt jelentős csapadék, éppen ezért a szél hordani kezdte a talajt, és homokvihar alakult ki az M7-es autópályán (Index). Hamarosan azonban itt is várható csapadék.

12:55 (csütörtök) – A Balatonnál egyre rosszabb a helyzet

A kicsapó víz miatt egyre rosszabb a helyzet a Balatonnál. Barcsi, a nagyatádi, a marcali, a siófoki és a kaposvári hivatásos tűzoltóságról összesen harminc hivatásos tűzoltót, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központból pedig ötven hallgatót vezényeltek a Balaton-parti védekezéshez. A Dél-balatoni vasúti közlekedést leállították.

12:20 (csütörtök) – Orkán erejű szél

Már nem csak a hegyvidékeken, hanem az alacsonyaban fekvő részeken is orkán erejűvé fokozódott a szél ereje. A Baranya megyei Szentlászlón 119 km/órás széllökéseket mértek.

12:15 (csütörtök) – 141 km/órás szélsebesség

Az OMSZ Kab-hegyi mérőállomásán 141 km/órás széllökéseket mértek, ami az eddigi legmagasabb érték az Yvett ciklon alatt. Az eddig mért legmagasabb érték 172 km/óra, amit 2010 decemberében mérték.

12:10 (csütörtök) – Egyre több a fakidőlés és áramszünet

Országszerte egyre több a fakidőlés, és az áramszünet.A szélerősödés mellett a felázott talaj miatt is könnyebben dőlnek a fák. Békéscsabán 500 ház maradt áram nélkül.

10:43 (csütörtök) – A Hernádon lesz a legnagyobb árhullám?

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint az Észak-Magyarországi folyók közül a Hernádon várható a legmagasabb vízállás, itt III. fokú készültség várható. A Sajón, a jelenlegi számítások szerint másodfok közelébe emelkedik a vízszint.

9:45 (csütörtök) – 150 km/órás széllökés

A Kőszegi-hegység osztrák oldalán a  886 méter magas Hirschensteini csúcson 150 km/órás széllökéseket mértek az elmúlt órában.

9:31 (csütörtök) – III fok felett tetőzhet a Rába

A 10 perce közölt legfrissebb hidrológiai előrejelzések szerint Körmendnél akár a III fokú készültségi szintet is elérheti a Rába magassága, 440 cm-es tetőzést várnak a szakemberek

9:20 (csütörtök) – 11 ezer homozsákkal védekeznek

A Balaton teljes partszakaszán 490 ingatlant mintegy 11 ezer homokzsákkal védenek, két telepített, nagy teljesítményű, valamint két mobilszivattyú dolgozik folyamatosan.

9: 15 (csütörtök) – Így néz ki most Yvette

A műholdfelvételen gyönyörűen kirajzolódik az Yvette ciklon.

9:10 (csütörtök) – 150 cm hó is hullhat az Alpokban

Ausztria magasabban fekvő részein nem esőt, hanem havat vár az Osztrák Meteorológia Intézet. A figyelmeztetések szerint akár 10-150 cm friss hóréteg is hullhat a hegyekben

9:02 (csütörtök) – Ömlik az eső Nyíregyházán

A cikon eddigi legintenzívebb csapadéka érte el az északkeleti országrészt, a jelentések szerint ömlik az eső Nyíregyházán. A modellelőrejelzések szerint a mai napon a Tiszántúlon zivatarok is kialakulhatnak, amiből lokálisan további jelentős csapadék hullhat.

8:45 (csütörtök) – Már halálos áldozata is van a szerbiai áradásoknak

Az Umcari folyóba fulladt egy ember Szerbiában, aki az első halálos áldozata az Yvett ciklonnak. A hatóságok közlése szerint a férfi nem volt hajlandó elhagyni a lakását az evakuálás során. Szerbia több területén is rendkívüli helyzetet rendeltek el. Egy folyó átszakította a gátakat, és több száz lakást árasztott el a víz.

8:40 (csütörtök) – Burgenland 30-50 m csapadék

Az ORF információi szerint Burgenlandra 30-50 mm csapadék hullhat a mai napon. A széllökések ereje 50-100 km/óra lesz, de a magasabb helyeken 170 km/órás széllökések is előfordulhatnak.

8:35 (csütörtök) – Rozsnyóra 30-70 mm csapadékot várnak

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint Rozsnyó térségében a mai napon 30-70 mm csapadékra kell felkészülni. Vörös riasztás van kiadva az erős szél miatt az ország több megyéjére is.

8:30 (csütörtök) – Ausztriában 50-150 mm csapadékot várnak a Rába vízgyűjtőjén

Az Osztrák Meteorológiai Intézet vörös riasztás adott ki, két osztrák tartományra is a várható 50-150 mm-es csapadék miatt. Az egyik tartomány éppen a Rába vízgyűjtőjére esik (Stájerország)

8:21 (csütörtök) – Mi várható ma?

Ma országszerte további 20-30 mm csapadék várható, de helyenként ennél több is eshet. A szél továbbra is erős marad, a Dunántúlon 70-90, de akár 120 km-es széllökésekre is számítani lehet. Késő délután a keleti országrsézben már mérséklődhet a szél ereje.

8:15 (csütörtök) – Szegeden már 36 mm eső esett

Szegeden 36 mm csapadék hullott eddig, Szolnok térségében 16 mm, Pécsett 18 mm hullott ezidáig az Yvette ciklonból. Szerbia északi területein néhol már 150 mm-nél tarta a csapadék.

8:10 (csütörtök) – Videó a Balatoni hullámokról

8:05 (csütörtök) – Kidőlt fák akadályozzák a vonatközlekedést

A Mávinform információi szerint egyre több helyen akadályozzák a vonatközlekedést a kidől fák, és a felsővezetésszakadások. A Dél-Dunántúlon a  Siófok–Kaposvár, a Pécs–Barcs–Gyékényes, illetve a Dombóvár–Kaposvár vasútvonalon kell késésekkel számolni.

8:00 (csütörtök) – Vajdaságban is komoly gondok vannak

Újvidéken egyes utak teljesen járhatatlanná váltak a lezúduló hatalmas csapadékmennyiség miatt, sok gépkocsi a vízben rekedt, de hasonló a helyzet a többi Duna menti településen is Vajdaságban, így Kamancon (Sremska Kamenica), Futakon, Péterváradon és Ledinciben is – írja az RTV.

7:54 (csütörtök) – Rendkívüli helyzet Szerbiában

Belgrádban az elmúlt 24 órában 113 mm csapadék hullott, az utak egy része a járhatatlan, tanítási szünetet rendeltek el. Osečina községben több mint 300 házat elöntött a víz

20:35 (szerda) – az Északi-középhegység vízgyűjtőjére is hull a csapadék

Szlovákiában intenzív csapadékhullás kezdődött, ami nem kedvező az Észak-magyarországi folyókon várt árhullám miatt. A modellek a hajnali órákra várták a csapadék első hullámait, így a vártnál hamarabb érkezett a csapadék. A Sajó-Bodva-Hernád folyókon másod és harmadfokú árvízre kell felkészülni

20:28 (szerda) – Komoly árhullám a Rábán

Komoly árhullám vonul le a Rábán, jelentette be Fazekas Sándor Vidékfejlesztési Miniszter, több száz hektárnyi ártéren lévő mezőgazdasági terület van már víz alatt, és több száz hektáron áll belvíz.

19:50 (szerda) – Fák dőlnek a sínekre, nem járnak a vonatok

A Dombóvár-Gyékényes vasútvonalon az erős szél miatt fák dőltek a vasúti sínre, ezért szünetel a vasúti forgalom. A MÁV szakemberei szerint késő estig tart a rendkívüli helyzet – írja az MTI.

19:35 (szerda) – Rendkívüli helyzet Szerbiában

Rendkívüli helyzetet hirdettek a szerbiai Valjevóban, továbbá Lajkovac és Ub községek egyes részein. A Kolubara folyó mentén megkezdődött az árvíztől való védekezés.

19:30 (szerda) – Fonyódligetet elöntötte a víz

Az Index információi szerint Fonyódligetet már elöntöte a Balaton vize, több parti utcában már áll a víz. Balatonbogláron, Balatonlellén, Zamárdiban is védekeznek, homokzsákokkal óvják az ingatlanokat a víztől.

19:25 (szerda) – Holnap országszerte 30 mm csapadék feletti mennyiség várható

Az OMSZ figyelmeztetése szerint a holnapi napon Szabolcs és Hajdú-Bihar megyék kivételével mindenhol 30 mm-t meghaladó csapadék hullhat, ám ezeken a területeken is 20 mm-nyi csapadékra van kilátás

19:20 (szerda) – Hajdú-Biharban kicsit kevesebb eső

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Hajdú-Bihar megyéről levette a citromsárga figyelmeztetést a csapadék miatt, így várhatóan éjfélig nem éri el a csapadék mennyisége a 20 mm. Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyére továbbra is él a 20 mm-es figyelmeztetés.

19:15 (szerda) – Szegeden már 20 mm csapadék hullott

A metnet észlelői szerint Szegeden már 20 mm csapadék hullott, Orosházán 7 m-nél tartanak, az esőtánc mérőállomása Törökszentmiklóson 6 mm-t mért.

19:00 (szerda) – 136 km/órás széllökéseket mértek

Az OMSZ adatai szerint a Bakonyban lévő Kab-hegyi meteorológiai állomáson 136 km/órás széllökéseket mértek 14 órakkor. A szél a Balaton környékén a legerősebb 80-90 km/órás lökéseket észleltek, a Dunántúlon 60 km/órás, mígy a keleti országrészben egyelőre 30-50 km/órás a szél sebessége.

14:00 (szerda) – Már riasztás lépett életbe a szél miatt

Az eddigi figyelmeztető előrejelzések után, az Országos Meteorológiai Szolgálat a Dunántúl nyugati felére citromsárga figyelmeztetést adott ki az erős szé miatt. A Balaton térségében 80 km/órás széllökéseket mértek, Sümegen már a tűzoltóknak is vonulniuk kellett egy kidőlt fához

13:55 (szerda) – Zivatarok is lehetnek

Ma kis eséllyel, de holnap a Tiszántúlon éls Északkeleten egy-egy hevesebb zivatar is kipattanhat, amit kis jég, és lokálisan még további jelentős csapadék (15-20 m) kísérhet, az amúgy is csapadékos, esős időjárás mellett.

13:45 (szerda) – Árvízvédelmi intézkedések a Murán

Bár az Yvette ciklon még meg sem érkezett, de a Murán a korábbi napok csapadékainak köszönhetően, már árvízvédelmi készültséget rendeltek el, ugyanis jelentős árhullám indult el a folyón. Szintén árhullámra készülnek a Rábán, a Kis-Balaton közelében pedig már mezőgazdasági területek vannak belvíz alatt.

12:11 (szerda) – Árvizeket hozhat az Yvette

Árvizeket is hozhat az Yvette ciklon. Az Országos Vízjelző Szolgálat több kisebb folyóra másod és harmadfokú készültséget vár. Részletes cikkünk itt.

11:54 (szerda) – 80 km-es szél a Dunántúlon

Nem csak a csapadék érkezett meg, hanem rohamosan erősödik a szélsebesség is. A Dunántúlon helyenként már 70-80 km/órás széllökéseket is mértek, főként a Balaton környékén, és a Dél-Dunántúlon.

11:46 (szerda) – megérkezett a csapadék!

A keleti, délkeleti határon beléptek az országba az első csapadéktömbök. Néhol intenzív a csapadékhullás, de egyelőre ez még csak a kezdte. Éjfélig ezeken a területeken akár 20 mm csapadék is hullhat.

9:00  (szerda) – 20 mm-nyi csapadék éjfélig

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Hajs, Szabolcs, Csongrád, Békés, és Bács-Kiskun megyékre citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki, az éjfélig várható 20 mm csapdék miatt.

8:51 (szerda) – A szerdai nap forgatókönyve

A délelőtti órákban túlnyomórészt borult időjárás várható, legfeljebb ÉK-en és nyugati határszélen bukkanhat elő a nap, majd napközben egyre inkáb megerősödik, majd többfelé viharossá fokozódik a szél, 70-90 km/órás széllökések is előfordulhatnak. A kora délutáni óráktól dél felől esőzés kezdődik, ami estétől egyre északabbra és nuygatabra terjed. Éjszakáig a Dél-Alföldön és a Tiszántúlon  20 mm meghaladó csapadék is hullhat.

16:57 (kedd) – Több folyón várható jelentősebb árvíz

Nagyobb folyóink közül a Maroson, a Hernádon, a Sajón, a Rábán, a Bódván szinte biztosan komoly árhullámra kell számítani az előrejelzések szerint. II-III fokú készültséget jeleznek előre a szakemberek.

16:53 (kedd) – Útlezárás Vasban a Répce áradása miatt

A heves esőzések hatására Vas megyében a Répce kilépett a medréből, ezért a Magyar Közúr lezárta a 8637-es jelű Bük-Acsád összekötő útat. Az elkövetkező napokban több ízben kell hasonló áradásokra számítani a várható csapadék miatt.

15:05 (kedd) – Az Yvette nevet kapta a ciklon

A Berlini Egyetem az Yvette nevet adta annak a mediterrán ciklonnak, amely az elkövetkező napok szélsőséges időjárásáért felelős. A Berlini Egyetem férfi és női nevekkel nevezi el a jelentősebb ciklonokat.

Korábban írtuk:

Egy mediterrán ciklon hatására, nagy esőzésekre, és orkánerejű szélre számíthatunk a héten. Kifejezetten hideg lesz és villámárvizekre is számítani lehet.

A hétfői napot leszámítva, szinte egész héten kifejezetten kellemetlen időnk lesz, sok esővel. Kedden zömében borult időnk lesz, eleinte északon és nyugaton, majd délután inkább már keleten kell esőre számítani. Nyugaton 12, keleten 20 C fok körül alakul a csúcshőmérséklet. Az igazán zord idő azonban a szerdai napon érkezik.

Szerdán jön a ciklon

Szerdán ugyanis egy mediterrán ciklon éri majd el hazánkat és hatására dél felől egyre többfelé ered majd el az eső. Eleinte csak délen és keleten várható csapadék, majd a ciklon egyre inkább eléri az északibb tájakat is.

A mediterrán ciklon hatására egyre inkább megerősödik majd a szél, és csütörtökön már erős, helyenként viharos széllökésekre kell számítani, 90-120 km/órás széllökésekre is számítani kell majd. A csütörtöki napon tovább folytatódnak az esőzések, már a nyugati és északi országrészben is. Országos átlagban 20-40 mm csapadék is hullhat, de többfelé akár 50-70 mm-et meghaladó csapadék is lehullhat. A jelenlegi számítások szerint a legtöbb esőre a déli és nyugati országrészben kell majd számítani, legkevesebb csapadék északkeleten hullhat. A csapadék mennyiségében egyelőre van még bizonytalanság, ahog yaz a mediterrán ciklonoknál gyakori, ám a jelentős, országos eső igen valószínűnek tűnik.

A hőmérséklet is erősen csökken, a leghidegebb csütörtöki napon, a csúcshőmérséklet 5-9 C fok körül alakul majd többfelé.

A heves esőzések hatására a kisebb vízfolyásokon árvizek is kialakulhatnak, de a Rábán is jelentős árhullám alakulhat ki.

Hétvégén már jobb idő

A jelenlegi számítások szerint a ciklon pénteken hagyja majd el az országot, de a nyugati országrészben még ekkor is jelentős csapadékra számíthatunk, és a szél is viharos erejű lesz.

Várhatóan a hétvégén már lényegesen javul az időjárás, visszatérnek a 15-20 C fok körüli hőmérsékletek, és bár elszórt záporok-zivatarok előfordulhatnak, de több órára a nap is kisüthet.

A mediterrán ciklonon jellemzően az őszi-téli időszakban érik el hazánkat és ekkor okoznak jelentős csapadékot. Amennyiben a tavaszi-nyári időszakban jutnak el a Kárpát-medencéig, akkor gyakran hoznak igen jelentős csapadékot. A 2010-es rekordcsapadékos év is, kiadós esőzéseit is a tavaszi-nyári mediterrán ciklonok hozták jelentős részben.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.