Télen kevesebb ingatlan cserél gazdát…

house for sale in winter

Az ősz beköszöntésével lanyhul az emberek ingatlanvásárlási kedve, hiszen tavasztól őszig sokkal több ingatlan cserél gazdát, mint az őszi és téli időszakban. Ugyanakkor tavaly éppen ősszel kezdődött a fellendülés az ingatlanpiacon, amely idén őszre némileg enyhülni látszik. Újra stagnálás várható az ingatlanok piacán?

Országos fellendülés, majd lassulás az ingatlanpiacon

Az ingatlanok adásvételében tapasztalható szezonalitás minden évben tapasztalható, akkor is, amikor nagy az ingatlanok forgalma, és akkor is, amikor a válságot követő években lassulás következett be e területen. Úgy tűnik, hogy az emberek inkább tavasszal és nyáron vásárolnak lakást vagy családi házat, mint ősszel vagy tavasszal. Ez teljesen érthető is, hiszen ki szeretne ősszel nekiállni falakat áthelyezni vagy épp nyílászárókat cserélni. A lakások felújítási munkálatainak szezonja valóban a tavasz és a nyár, ekkor mindent sokkal egyszerűbben meg lehet oldani, és még az új lakásba való átköltözésre is elegendő idő áll rendelkezésre, míg beköszönt az ősz. A szezonalitást a családok esetében az is alátámasztja, hogy a felújítási munkálatok a nyári szabadságolások alatt könnyebben kivitelezhetők, és ősztől sok családot érint az iskola, így amikor a gyerekek iskolába járnak, nem célszerű szétbombázni a lakást.

Éppen ezért volt meglepő, amikor tavaly ősszel a korábbi évekhez képest óriási forgalomnövekedés indult be az ingatlanpiacon, mely akkor még elsősorban a budapesti lakásokra koncentrálódott. A fővárosban a korábban évek óta árult lakások szinte heteken belül elkeltek, amely a növekvő befektetési kedvnek volt köszönhető. Ebben az időben ugyanis a bankbetétek kamatai igen alacsony szinten mozogtak, így azoknak, akiknek voltak megtakarításai, jobban megérte ingatlanba fektetni a pénzüket. A főváros után a vidéki nagyvárosokban is beindult a forgalom, és elsősorban a szülők vásároltak lakást főiskolára vagy egyetemre bekerült gyermeküknek. Ez is egy fajta befektetés, hiszen így a szülők súlyos tízezreket spórolnak az albérleten, és még a pénzük sem veszik el az ingatlanok értékállósága miatt. A forgalom növekedése tehát elsősorban a felsőoktatási intézménnyel rendelkező megyeszékhelyek, nagyobb városok esetben volt számottevő, így Debrecenben, Szegeden, Pécsen, Győrben és Nyíregyházán lettek keresettek az eladó lakások.

Több szakértő szerint a tavaszi, nyári növekedés befejeztével, az ingatlanpiac újra belassult anélkül, hogy a fellendülésnek bárminemű pozitív hatása lett volna a kisebb városokban vagy falvakban, főleg az eldugottabb, elmaradottabb térségekben, hiszen ezek megtartó képessége csekély. A fiatalok elvándorolnak, a lakosság emiatt elöregszik, és a házak évekig nem találnak gazdára, sok közülük romba dől. Az egykor virágzó falvakban ma elhanyagolt kertek, udvarok a jellemzőek és a nagyarányú munkanélküliség. Az emberek élete kilátástalan, emiatt sokan menekülnek alkoholizmusba, így feledvén el a mindennapi problémákat.

A kezdeti kedvező tendenciák idén őszre tehát kifulladtak, és sokan egy újbóli stagnáló ingatlanpiacot vizionálnak. Akik eddig bíztak a kedvező folyamatok kibontakozásában, és évek óta árult ingatlanuk eladásában, azok most újra csak reménykedhetnek abban, hogy a kevés vásárolni szándékozó éppen az ő lakásukra vetett szemet, ehhez pedig nagy szerencse szükségeltetik.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.