Szmogveszély és kültéri sportok

A Kárpát-medence különleges fekvése miatt sajnos a téli időszakban igen gyakori a magas légszennyezettség.

Ennek oka, hogy a magasban meleg levegő áramlik a medence felé, míg talajközelben a téli erős kisugárzás miatt erősen lehűl a levegő. Mivel nincs légmozgás, ezért ez a hideg légtömeg megreked a medencében, és fordított légrétegződés alakul ki. Ezt nevezzük inverziónak, vagy hidegpárnának.

Sajnos ez a jelenség azzal jár, hogy a légszennyező anyagok nem tudnak felemelkedni a magasabb légrétegekbe, és talajközelben feldúsulnak, megnő a koncentrációjuk. Mivel ez az időjárási helyzet gyenge légmozgással jár együtt ezért vízszintes irányban sincs keveredés, azaz helyben, a településeken belül maradnak a légszennyező anyagok.

A téli időszakban ez igen gyakori jelenség Magyarországon, amire érdemes odafigyelni, különösen azoknak aki a téli időszakban is mozognak, sportolnak. A fitness termekben, vagy más beltérben végzett mozgás kisebb kockázatot jelent, mint a kültéri. Ez utóbbi esetében ugyanis, az intenzív mozgás hatására, a légzés is felgyorsul, és a normálisnál lényegesen több levegő kerül a tüdőnkbe.
Az egyik legkockázatosabb légszennyező anyag a szálló por, ez ugyanis kis méreténél fogva bejut a tüdőbe és onnan akár a véráramba is behatolhat, ahol vérrögösödést indíthat el. Az futás, vagy a keményebb megterheléssel járó egyéb fizikai munka, mind intenzív légzéssel jár, és így a szervezetünkbe is több szennyezőanyag kerül be.
Éppen emiatt a szmoghelyzetekben érdemes megfontolni a kültéri mozgást. Ha mindenképpen ragaszkodunk hozzá, akkor igyekezzünk ezt olyan napszakra időzíteni, amikor viszonylag alacsonyabb a a légszennyező anyagok koncentrációja. Ez lehet akkor, amikor tartósabban kisüt a nap és felszakad az inverzió, de általában is a déli órákban a legjobb a helyzet.
Ennél jobb választás, ha inkább beltérben mozgunk, különösen ott, ahol valamilyen légtisztító berendezés is működik, pl. modernebb fitness termek, konditermek.
A szmogos időjárás általában február végéig tart, bár utána is lehet rosszabb a levegő minősége, márciustól már jellemzően ritkább az inverzió és így a magas légszennyezettség is.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.