Londoni időjárás, magyarok és egy au pair tapasztalatai

Az ember egy időjárási oldal működtetése során furcsa tapasztalatokkal gazdagodhat. Például azzal, hogy egyre többen keresnek arra a kifejezésre, hogy London és időjárás. A növekedés drámai ütemű, magyar pincérek, diákok, au pairek lepik el a brit fővárost. Egy londoni, volt au pair ismerősünk beszél tapasztalatairól, no meg az angol időjárásról.

A Google is megmutatja: sok a magyar

Először egy kis bevezető. 2008 elején lettünk arra figyelmesek, hogy egyre többen keresnek a London + időjárás szavakra a Google keresőben, és a keresések aránya folyamatosan nőtt. Nem, nem arról van szó, hogy a magyarok hirtelen elkezdtek volna érdeklődni az európai fővárosok időjárása iránt, hanem arról, hogy egyre több és több magyar él Londonban, és ez a keresésekben is jól tükröződik.

A felmérések szerint mintegy 200.000 magyar él jelenleg Londonban, van aki pincér, van aki pénzügyi tanácsadó, vannak fogorvosok, és a gyermekekre vigyázó au pair is.

A pontos szám természetesen nem ismert, egyes vélekedések szerint a második legnagyobb város Budapest után nem Debrecen, és nem is Miskolc, hanem London. A brit főváros a fő célpontja a munkát kereső magyaroknak, de más városokban is szép számmal találunk magyarokat.

Egy au pair tapasztalatai

Egyik kedves ismerősünk Rita, aki az Esőtáncnál is önkénteskedett, fél évet töltött Londonban au pairként. Egy londoni családnál lakott, ahol fő feladata a gyermekfelügyelet volt, de részt vett a ház takarításában, és a napi ügyintézésben is kapott feladatokat munkája vége felé. Elmondása szerint igen szerencsés volt, mert jó helyre került, ahol a munka is elfogadható volt, és a család is kedvesen bánt vele.

A heti fizetése 85 font volt, ami nem egy nagy összeg és ezzel a fizetéssel a Londonban dolgozó au pairek az egyik legrosszabbul kereső dolgozók, ám Rita szerint megérte kimenni dolgozni. Az au pair lét ugyanis számtalan előnnyel jár. Mivel a családdal lakik, ezért a szállás és az étel is teljesen ingyenes, így a kapott zsebpénzt jelentős részben félre tudta tenni, de ennél is fontosabb, hogy folyamatosan angolul kell beszélni, nincs magyar nyelvű közösségben, így a nyelvet is kiválóan elsajátította.

Rita szerint azonban nem mindenki ilyen szerencsés. Vannak au pairek, akik néhány hónap után feladják a gyermekfelügyeletet és inkább hazajönnek. Van ahol több gyerekre kell vigyázni, etetni, játszani, óvodába, vagy éppen iskolába vinni őket, közben a házat takarítani mindezt egy idegen helyen, ahol nem csak szokások, hanem a nyelv és az szokások is szokatlanok. A gyermeknevelés saját gyermek esetén is nehéz feladat, míg más gyerekét nevelni még nehezebb kihívás. Aki, au pair akar lenni, annak talpraesettnek kell lennie, és bírnia kell, különösen eleinte a stresszt és jól kell tudnia alkalmazkodnia is. Többek közt a londoni időjáráshoz.

A legnagyobb kihívás egy au pairnek: az időjárás

Rita egy hosszú tél után ment ki Londonba, és már nagyon várta a tavaszt és a napsütést. Nos, ebből jutott a legkevesebb a londoni nyár során. Anglia legendás borongós-esős időjárásáról, de kevesen tudják, hogy még a legnaposabb augusztusi hónapban is az átlagos felhőborítottság 70% körül van. Az au pairek számára sokszor a legnagyobb kihívást a bezártság és a közösség hiánya jelenti, és ebben a szürke londoni időjárás sem segít.
Persze ezek a nehézségek áthidalhatóak. Rita a Londonban töltött hat hónap után, au pairként olyan nyelvgyakorlatra tett szert, ami elegendő pluszt jelentett, hogy idehaza állást szerezzen, ami friss diplomásként hosszú hónapokig nem sikerült. [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.