Így vezess télen!

téli vezetés

A téli vezetés – még akkor is, ha enyhe a tél – általában sokkal több nehézséggel jár, mint a nyári, hiszen ekkor rossz látási- és útviszonyokkal, fagyos reggelekkel, lemerülő akkumulátorokkal kell szembenéznünk. Adunk néhány tippet, mire figyeljünk a téli vezetés során!

Induljon könnyebben a reggel!

A rutinos autósok jól tudják, hogy a téli reggeleken az indulásra több időt kell szánni, mint a tavasztól őszig terjedő időszakban, főleg akkor, ha az utcán vagy a szabad ég alatt parkol az autónk. Ennek az az oka, hogy a hidegben nehezebben indulhat járművünk, és a páralecsapódás következtében befagyhat a szélvédő, az ajtó és a nem kifogástalanul működő akkumulátor is nehezítheti az elindulásunkat.

Hogy ezek a kellemetlen percek minél ritkábban jelenjenek meg az életünkben, jó, ha még az őszi időszakban felkészülünk a télre, és az autó téli felkészítése nem merül ki a gumiabroncsok cseréjében. Elengedhetetlen például beszerezni a fagyálló folyadékot, ellenőrizni a hűtővíz fagyáspontját, és téli ablakmosó folyadékot tölteni az ablakmosó tartályába. Érdemes ellenőrizni az olajszintet, és utána tölteni, ha szükséges. Az ablaktörlők télen sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, jó, ha ezek is kifogástalanul működnek a téli időszakban. Emellett az akkumulátor az, ami szintén nagyobb igénybevételnek van kitéve nap mint nap, ha évek óta nem cseréltünk, akkor esedékes lehet egy új vásárlása, ahelyett, hogy minden este tölteni kelljen a régit. Ha minden kifogástalanul működik, még akkor is előfordulhatnak reggelente nehézségek, a legtöbb esetben például fagymentesíteni szükséges a szélvédőt. Szerezzünk be tehát télire jégkaparót vagy jégoldó sprayt, és ezek nélkül ne induljunk el sehová. Ha hosszabb útra indulunk, legyen nálunk meleg takaró, némi élelem és innivaló, soha nem lehet tudni, mi történik egy hosszabb út során!

A könnyebb indulásért…

Télen reggelente igen hideg a motor, ebben az esetben ne induljunk rögtön, és főleg mellőzzük a magas fordulatszámot! Ez ugyanis óriási igénybevételnek teszi ki a görgőket, hiszen ekkor még nem eléggé olajozottak, így az a könnyebb és gyorsabb kopásukhoz vezethet. Azt is vegyék figyelembe, hogy ha csak kisebb utakra mész télen, akkor ajánlott sűrűbben cserélni az olajat, ugyanis a motor könnyebben károsodik, ha felgyülemlik benne az üzemanyag és a kondenzvíz.

A reggeli autóindításra mindig szánjunk pár percet: miután beindítjuk az autót, néhány percig járassuk a motort, és csak utána induljunk el. Ha nehezebben indul az autó, hidegben gyakran előfordul, hogy hosszabb ideig kell önindítózni, ezzel azonban vigyázzunk, hiszen könnyen tönkremehet az önindító szerkezet. Egy-egy önindítózás csupán 5-6 másodpercig tartson, és két kulcselfordítás között várjunk legalább 10 percet.

Ha mégis probléma adódik…

A legkörültekintőbb gondoskodás esetén is előfordulhat, hogy gond adódik a reggeli indulásnál, ilyen lehet, ha például egy nagyon hideg éjszaka után befagy a hűtővíz. Ebben az esetben nem szabad beindítani az autót, mert az károsíthatja a motort, főleg akkor, ha a vízpumpa is befagyott. Mindenképpen hívjunk szakembert, aki meg tudja állapítani a probléma okát, és segíteni tud, mit tegyünk ilyenkor.

Könnyen előforduló jelenség az is, hogy a gumitömítés odafagy az ajtóhoz, és amikor kinyitjuk az ajtót, a tömítés kiszakad. Ennek elkerülésére ajánlatos lehet a gumitömítéseket szilikonnal átkenni, megelőzve a nagyobb problémát.

 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Mik az emberi életre veszélyes viharok észlelhető jelei?  Hogyan viselkedjünk, ha kint a természetben ér […]

TELJES CIKK | április 11.

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.