Hóvihar nem, de porvihar lehet március 15-én. Időjárás előrejelzés az ünnepekre

Tavaly komoly hóviharral kellett megküzdeni a nemzeti ünnepen, most szélviharra kell számítani.

A legfrissebb modellfutások szerint március 15-én nem lesz zavartalan az ünnep, de a rendezvények jelentős részét nem érinti majd az időjárás. Délelőtt ugyanis szinte zavartalan lesz a napsütés, és kellemes időjárásra számíthatunk. A nappali csúcshőmérséklet szombaton 16-20 C fok körül alakul majd, de a nap előrehaladtával fokozatosan erősödik majd a szél.

Szombat délután északnyugat felől egy gyors mozgású hidegfront éri majd el hazánkat, amely hatására a magasban 10 C fokkal hidegebb levegő érkezik majd a Kárpát-medencébe. A szél először megerősödik, majd többfelé viharossá fokozódik, a széllökések sebessége elérheti a 70-100 km/órát is.

A hidegfront érkezését záporok, helyenként esetleg zivatarok is kísérhetik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a szombati napra az ország jelentős részére narancs, míg a déli megyékre citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki.
Mivel az elmúlt napokban igen erősen kiszáradt a talaj felső rétege az erős szél kisebb porviharokat is okozhat.

A hidegfront előtt akár 20-21 C fokig is emelkedhet majd a hőmérséklet a déli megyékben, de vasárnap már lényegesen lehűl a levegő hőmérséklete, a csúcsértékek 8-13 C fok körül alakulnak majd.

Továbbra is erős lesz a szél, és az esti órákban egy melegfront hatására újabb esők várhatóak, bár jelentős mennyiségre nem kell számítani a hétvégén.

A jövő héten is marad a tavaszias időjárás, változó felhőzettel, de továbbra is erős széllel. A hőmérséklet ismét 14-18 C fok körül alakul majd, és a szeles időjárásnak köszönhetően a reggeli hidegek is mérséklődnek majd. [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.