Felhőszakadás, jéges, szélroham, narancssárga figyelmeztetés!

vihar

Ma többfelé kell ismét zivatarokra számítani, legnagyobb eséllyel a Dunántúlon és délen. Felhőszakadás, jég, szélvihar is lehet.

A mai napon a tegnapinál is több helyen várható zápor, zivatar akár heves zivatar is. Mindezt annak köszönhetjük, hogy nedvesebb és labilisebb légtömegek töltik ki a Kárpát-medencét.

A délelőtti órákban még csak elszórtan várható zápor-zivatar, de egy-egy góc már ekkor kialakulhat (ahogy ez meg is történt a Körösök mentén és a déli országrészben). Az igazi zivatarkeletkezés azonban délutánra várható ekkor intenzív gomolyfelhő-növekedés kezdődik, amelyből sorra alakulnak majd ki a záporok-zivatarok.

Hevesebb zivatarokra legnagyobb eséllyel a Dunántúl középső részén, valamint a déli országrészben számíthatunk, keleten is kialkulhatnak zivatarok, de kisebb eséllyel. Az Országos Meteorológiai Szolgálat számos megyére adott ki figyelmeztető előrejelzést. Narancssárga figyelmeztetés van érvényben Komárom, Fejér, Veszprém, Somogy, Baranya, Tolna, Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megyére.

A hevesebb zivatarokat felhőszakadás (30-50 mm csapadék), jégeső, és heves szélroham (80-100 km/óra) kísérheti. A zivatarok ellenére sok lesz a napsütés, főként a délelőtti órákban. A hőmérséklet csúcsértéke 27-32 C fok körül alakul majd.

Az esti órákban is lehet még záporokra-zivatarokra számítani, majd éjszaka már csökken ezek kialakulásának esélye.

A szerdai napon már szárazabb lesz a levegő, sok lesz a napsütés, záporok-zivatarok csak elszórtan lehetnek, főként a hegységi területeken.

Ezt követően szombatig marad a száraz, kánikulai időjárás, majd vasárnaptól ismét többfelé lehet már zápor-zivatar.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.