Eldőlt lesz-e hó karácsonykor!

A szenteste és a karácsony időszaka kitüntette figyelmet kap az időjárás tekintetében is. Sokan várják a fehér karácsonyt.

Sajnos azonban a mostani modellfutások alapján úgy tűnik, hogy idén sem lesz részünk fehér karácsonyban.

A modellek jelzése teljesen egyértelmű egészen december 23-ig kitart az átlagosnál enyhébb, és csapadékszegény időjárás.  A Kárpát-medence térségében 5-10 C fokkal lesz magasabb a hőmérséklet, mint az ilyenkor megszokott. Bár az alsóbb légrétegekben ennél valamivel hűvösebb az időjárás, és ez okozza a ködös, párás időszakot, érdemi lehűlés nem várható.

A modellszámítások december 24-ét követően kezdenek bizonytalanná válni, de az előrejelzési modellek többsége ezt követően is az átlagosnál enyhébb időjárást jelez előre. A lehűlésre és igazi fordulatra csak december legvégén mutatkozik igazi esély, de ez meteorológiai szempontból nagyon messze van, és a bizonytalanság nagyon jelentős, így a tél szerelmesei számára egyelőre ez is csak egy gyenge ígéret.

karácsony időjárás modellfutások

Az ábrán a fenti vonal az 1500 méteren várható hőmérsékletet mutatja, míg az alsó a várható csapadék mennyiségét.  A sok-sok vonal a különböző modellfutások eredményét adja. Jól látható, hogy 23-ig nagyjából azonos időjárást várnak a különböző modellfutások, majd ezt követően kezd el növekedni a bizonytalanság. A vastagabb piros vonal mutatja az átlagot. Ahhot hogy hó hullhasson 0 C fok alatt kell lennie a hőmérsékletnek 1500 méteren is.

A mostani számítások szerint tehát minimális a fehér karácsony esély, legnagyobb valószínűség szerint változóan felhős időnk lehet, déli széllel. Ahol a ködfoltok felszakadoznak ott akár 10 C fokig is emelkedhet majd a hőmérséklet, a szélcsendesebb, párásabb helyeken ennél hűvösebb időjárás lesz.

Futó zápor, kisebb eső előfordulhat majd, de jelentős csapadék nem várható. A karácsonyi ünnepek több napján is marad az átlag felett hőmérséklet.

Bár mi is vártuk, de úgy tűnik, sajnos idén sem lesz igazi fehér karácsonyi időjárás.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.