Árvíz a Dunán – Minden idők legnagyobb árvize jöhet?

 

Nem tudod mi hány centi? Íme a valaha mért legnagyobb vízállások a hazai vízmércéknél és a várt értékek. Alatta friss hírek.

Nagybajcs – 872 cm, várt: 908 cm (péntek-szombat)

Gönyű – 832 cm, várt: 861 cm  (szombat)

Komárom – 802 cm, várt: 840 cm (szombat)

Esztergom  – 771 cm, várt: 807 cm (szombat-vasárnap)

Nagymaros – 714 cm, várt 741 cm +-15( vasárnap)

Vác – 767 cm, várt 791 cm (vasárnap-hétfő)

Budapest  – 860 cm, várt 885 cm (hétfő)

Adony – 739 cm, várt 754 cm

Dunaújváros 742 cm – várt 749 cm,

Paks – 872 cm – várt 982 cm

Baja – 976 cm –970 cm,

Mohács  – 984 cm – 958 felett

Győrben lezárják a körtöltést

Index.hu: “A védekezés legfrissebb híre, hogy biztonsági okokból a vízügyi szakemberek bezárják a győri körtöltést – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A tájékoztatásuk szerint a várost az öblözet felől védi egy töltés, amit az 1954-es árvíz után építettek, számítva arra az eshetőségre, ha valamelyik folyó melletti fővédvonali töltés elszakadna, és a kitörő víz megindulna a város irányába. Ezekben az esetekben az úgynevezett lokalizációs töltések védik meg a várost. Amikor a települést nem fenyegeti rendkívüli árvíz, ez a körtöltés a keresztező közlekedési utaknál nyitott, nincs lezárva. Lezárás esetén, a forgalom ezeken az utakon megszűnik.”

Nagymaroson kettős gátat építenek

Az MTI információi szerint Nagymaroson a védelmi töltéstől tíz méterre egy újabb töltés kiépítésébe kezdtek, az okokra vonatkozóan nincs inormáció.

Kitelepítik Győrújfalut

 

Ma esti döntés alapján kitelepítik Győrújfalu lakosságát az árvízi kockázat miatt. ez az első hazai település – és reméljük az utolsó is – amelyet teljes egészében ki kell telepíteni.

Győrújfalu a legkockázatosabb

Az Index szerint: ” Győrujfaluban éjszakáztunk, és ma csak nehezen jutottunk vissza a gáthoz, mert a területen már önkénteseket és civilket nem is fogadnak. Mindenki csak saját felelősségére tartózkodhat itt, mert a gát eléggé át van ázva, mindenhol cuppog a sár, és még mindig vannak buzgárok. Párhuzamosan négy katonai helikopter szállítja ide a földet. Ma sokkal többen dolgoznak a gáton mint tegnap. A Mosoni-Dunánál csütörtökön a töltést magasították, amikor a föld egy nagyobb szakaszon lecsúszott. Ezt azóta nagyrészt helyreállították, de a töltés egyelőre laza.” (Fotó:MTI)

 

Rajkánál már apad a Duna

A vizugy.hu oldalon látható diagram tanulsága szerint a határ mentén már elkezdett apadni a Duna.

Komáromnál rekord

A legutolsó jelentés szerint Komáromnál 799 centiméteres vízállást mértek. Ez mindössze 2 centivel marad el az eddig mért legmagasabb értéknél.

Citromsárga riasztás az egész országra

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ma az egész országban lehet felhőszakadás, elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-nél több csapadék hullhat.

Győrújbarátnál a legkritikusabb a helyzet

Reggelre sikerült a védekezéshez szükséges magasságig emelni Győrújfalunál a Mosoni-Duna töltését, visszahordták a kora este megcsúszott falrészt. Nagy Imre Attila polgármester elmondta: folyamatosan dolgoznak a szakaszon, és erősítik a gátat. (MTI)

 

Még magasabb gátak kellenek

A korábban vártnál magasabb vízállást jósolnak a szakemberek. A délután 2 órás mérések szerint Nagybajcsnál 838 , Budapestnél 738 centiméteres a folyó magassága. Komáromnál 737, Esztergomnál 680 centiméteren áll a Duna, és már Nagymarosnál is meghaladja a 6 métert (606 centiméter) a vízszint.
Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) elrendelte a gátak további emelését 10 centivel. Azt mondják, ehhez van elég pénz, eszköz és ember, a tetőzésig befejezhető a munka.

 

A vajdaságban a magyarokat sújtja majd az árvíz

A horvátország.net információi szerint elsősorban a magyaroklakta településeket sújthatja majd a dunai árvíz, rendkívüli készültséget rendelhetnek Szerbiában, és Horvátország is készülődik 200.000 homokzsákkal.

Lezárták a 11-es utat, kitelepítések

Lezárták a 11-es utat, a Duna áradása miatt. Dömös és Pilismarót, már csak erdei utakon keresztül közelíthető meg. Közben Szentendrén kitelepítések kezdődtek.

Kilenc kritikus terület, a Szigetköz a legkockázatosabb

Kilenc, a dunai árvíz miatt leginkább veszélyeztetett területet sorolt fel Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatóján: ezek között van Mecsér és környéke, Komárom és térsége, az egyik vörösiszap-tározója miatt Almásfüzitő, a táti térség, Esztergom, Szentendre, a közúton megközelíthetetlen Kisoroszi, valamint Budapest és Dunaújváros környéke.  Jelenleg a Mosoni-Duna mellett a legnagyobb a veszély, a katasztrófavédelem szerint több településen kritikus a helyzet.

Kisoroszi megközelíthetetlen

Perceken belül lezárják a Kisorosziba vezető utat a Duna áradása miatt. A települést az elkövetkező napokban teljesen körbeveszi a Duna, így el lesz zárva a külvilágtól.

A vártnál magasabb vízszintek

A tegnap előre jelzettnél a legfrissebb adatok szerint, mintegy 10-15 cm-rel magasabban tetőzik a Duna, de még 10-15 cm bizonytalanság van az előrejelzésekben.

Pozsonynál már megdőlt a rekord

Pozsonynál megdőlt a valaha mért legnagyobb árvízszint, több mint 10 méter felett van a Duna szintje. A város nyugati kerületeit a víz körbevete és elzárta a külvilágtól.

Legrosszabb esetben tízezreket kell kitelepíteni

A legrosszabb esetben több tízezer embert kell kitelepíteni, mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Az óbudai lakótelepen ez 55 ezer embert érint. Győrújfaluban 1424, Komáromban 11 345, Táton 5057, Tahitótfaluban 1417, Szentendrén 873, Almásfüzitőn, Pócsmegyeren és Szigetmonostoron összesen körülbelül hatezer embernek kell elhagynia az otthonát, a legrosszabb forgatókönyv bekövetkezte esetén.

A legveszélyeztetettebb települések

A győri katasztrófavédelem honlapja szerint a Kisalföldön a legveszélyeztetettebb települések: Kisbodak, Püski, Dunaremete, Lipót. Hédervár, Ásványráró, Darnózseli (gyor.katasztrofavedelem.hu)

Csehországban már 19 ezer embert telepítettek ki

Csehországban folyamatosan nő a kitelepítettek száma. Miközben Prágában normalizálódik a  helyzet, addig Észak-Csehországban az Elba mentén több város is veszélyben van.

 

Megvannak az új adatok – kis csökkenés

A Vízjelző Szolgálat frissítette adatait. ezek szerint 1-2 cm-rel csökkentek a várható vízszintek, de továbbra is marad a rekorddöntés, de a magas vízállások tartósabbnak ígérkeznek.

Citrom riasztás több megyére is

Az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga riasztást adott ki több megyére is a várható felhőszakadások miatt, amelyekből helyenként 20-30 mm csapadék is hullhat. Ma főként a Duna-Tisza közép, holnap az ország középső és keleti részein fordulhat elő felhőszakadás.  Ezek a zivatarok a Dunai áradást érdemben nem befolyásolják, csupán a hegyvidékek kis vízfolyásain okozhat villámárvizeket.

A legkritikusabb területek

Az eddigi jelzések alapján a legkritikusabb a Szigetközben-Kisalföldön lehet a helyzet. Várhatóan itt lesz a legmagasabb a vízállás a korábbi rekordokhoz képest.

Szentendrét mobilgátak védik majd

Sokan kételkednek a mobilgátak biztonságában, íme egy kép, hogy mit tud egy ilyen gát a gyakorlatban (forrás: metnet)

Áradnak a patakok

Éjszaka a Bózsva patak áradása miatt a lakóházakat homokzsákokal kellett megvédeni. Összesen 12 ház volt veszélyben. Közben a Nógrád-patak is kilépett a medréből, itt közutak lezárására volt szükség.

Csehországban kevés volt a gát

A 100 ezer lakosú, cseh Ústí nad Labem külvárosi területeit elöntötte az Elba, a város lakosságát evakuálták. A víz szintje meghaladta a vártat és a mobilgátak magassága nem volt elegendő.

Lesznek elzárt települések

A Szentendrei szigeten található Kisoroszit szinte biztos, hogy néhány napra elzárja majd az áradás a külvilágtól, de más településeken is kitelepítésekre kell készülni a mélyebb fekvésű részeken. Egyes metrómegállókat is lezárhatnak az árvíz idejére.

Németországban még mindig kritikus a helyzet

A németországi Halléban 100 ezer homozsákot szállítottak, hogy védekezni tudjanak az áradás ellen, míg Bitterfieldben gátszakadás történt és 10 ezer embert kell kitelepíteni az Index információi szerint.

Volt és lesz is nagyobb árvíz a Dunán

Árvízi összeállításunkban elolvashatod, hogy valójában az 1501-es árvíz nagyobb volt, mint a mostani, és hogy 1954-ben kártyavárként omlotak össze a Szigetköz házai. Volt árvíz, amikor csak Bécsben 6000 ember halt meg. Árvízi történelemlecke.

Prága megúszhatja, Halleban a lakossághoz fordultak

Prágában elkezdődött a vízszint apadása, így a város megúszhatja az árvizet, bár az apadás is rejt magában veszélyeket. Ugyanakkor a németországi Halleban a védelmet irányító hatóságok a lakossághoz fordultak segítségért, hogy tartani tudják a védműveket (Origo).

Rendkívüli helyzet Pozsonyban

Pozsonyban rendkívüli helyzetet rendeltek el, mert a a Duna és a Morva folyók néhány órán belül elvágják a külvilágtól Pozsony nyugati városrészét, Dévényt. Hamarosan összeül a város válságstábja is.

Budapesten is rekord dőlhet

A vízjelző szolgálat frissítette előrejelzését, ez alapján Budapesten az eddig mért legnagyobb vízállásnál is mintegy 15 centivel magasabban tetőzhet majd a Duna vasárnap és hétfőn. Valamennyi e feletti vízmércénél rekord dől majd.

Elrendelték a vészhelyzetet

Veszélyhelyzetet rendelt el Orbán Viktor miniszterelnök a Duna áradása miatt. Az ausztriai adatok alapján rekordméretű áradásra kell készülni. A kormányfő 20.000 embert ígért a védekezésre.

További csapadék Ausztriában

Ausztria keleti felén további esők várhatóak az elkövetkező napokban. Bécsben mintegy 30 mm további csapadékra kell készülni, de Szlovákiában is hullhat még 10-15 mm csapadék. Ezek az esőzések a várható vízállásokat már érdemben nem befolyásolják, ám az árvíz tartósságára hatással lesznek.

Felhőszakadások lehetnek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Pest, Szolnok, Nógrád, Heves, Borsod, és Szabolcs megyékre citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki. Délután és este az Északi-középhegység és Közép-Magyarország térségében zivatarok alakulhatnak ki, amelyhez néhol felhőszakadás (>30 mm), szélerősödés (55-70 km/h) és kisebb méretű jég (1 cm körüli átmérő) társulhat. (OMSZ)

Pillanatnyi adatok a védekezésről

Jelenleg elsőfokú a védekezés 286 km-en, másodfokú 62,3 km-en és rendkívüli védekezés folyik 143,4 km-en A védekezésben résztvevők létszáma: 610 fő A védekezésben részt vevő önkormányzatok száma: 10 A védekezésbe bevont technikai eszközök száma: 143 db (Országos Műszaki Irányító Törzs)

Egy magassági hidegcsepp felelős az árvízért

Egy magassági hidegörvény tehető felelőssé az elmúlt napok rendkívül csapadékos időjárásáét, és a Dunán kialakuló árvízért is. Van ahol félévnyi csapadék hullott le egy hét alatt. Részletes cikkünk az árvíz meteorológiai hátteréről.

Kitelepítés jöhet Prága egyes részein

Az árvízi helyzet romlása miatt Prága egyes részein várhatóan kitelepítésekre kerül sor. A kitelepítésre a 8. kerületben kerül sor. Este hatra rendkívüli kormányülést hívtak össze a Cseh fővárosban – írja az Index.

Gondok vannak a fővárosi gátakkal

A napi gazdaságban most megjelent cikk szerint komoly gondok vannak a budapesti gátakkal. egy részük magassághiányos, más részük elöregedett. A legnagyobb gondok a Római-parton vannak. A lap által megszerzett jelentés szerint vannak kritikus pontok a fővárosban, de pánikra nincs ok. A cikk itttalálható.

Passau 1280 cm

Passauban 1280 cm magassan áll a Duna vízszintje. Ez már 40 centiméterrel magasabb, mint a korábban jelzett. A passaui vízállásnak igen nagy a jelentősége, mert következtetni lehet a hazai várható vízállásokra is. Ez alapján a valaha mért legnagyobb vízszint feletti vízállásokra lehet készülni véleményünk szerint. A vizügy honlapján található értékek ismereteink szerint még 1240 cm tetőzéssel számoltak.

Kitelepítések lehetnek Budapesten is

Tarlós István főpolgármester mondta ezt sajtótájékoztatón hétfőn délután. Mint mondta: nem bizonyos, hogy el kell rendelni az evakuálást, de ha tényleg meghaladja a rekordszintet a Duna tetőzése, akkor egyes mélyebben fekvő területekről kitelepíthetik az embereket a III. kerületi Csillaghegyen.

További jelentős esőzések várhatóak a Duna vízgyűjtőjén

Bajorországban és Szászországban a következő 48 órában további jelentős mennyiségű csapadékra számítanak, ezért a folyók vízszintje tovább emelkedik. Ausztriában ugyancsak folytatódik a heves esőzés, 50-80 milliméter csapadékot várnak Felső-Ausztria, Salzburg, Stájerország és Tirol tartományokban – olvasható az OKF honlapján.

Az 1954-es dunai árvíz

A Duna magyarországi szakaszán 1954 júliusában áradás kezdődött. A legveszélyesebb helyzet a Szigetközben alakult ki, ahol július 8-án elrendelték a legmagasabb fokú készültséget. Július 15-én és 16-án azonban Ásványrárónál, Kisbodaknál és Dunakilitinél átszakadt a gát, és 550 millió köbméter víz zúdult ki a folyóból, elöntve a Szigetköz jelentős részét. Július 20-án Győr-Révfalut is elöntötte a víz. A dunai árhullám az addig mért legnagyobb volt, azt megelőzően 1899-ben volt a legmagasabb a vízszint. Az 1954. évi áradás következtében majdnem 1400 épület összedőlt és kétezernél több ház megrongálódott. Az árhullám július végén vonult le, ezután a károk helyreállítása 380 millió forintba került (forrás: mult-kor.hu).

A vártnál magasabb szinten tetőzhet az árvíz Passauban

A Bajor árvízvédelem legfrissebb adatai szerint, a folyó vízszintje Passauban már elérte a 1266 centimétert, ami lényegesen meghaladja a várt 1240 centiméteres szintet, és a folyó egyelőre még árad. Mindez azt is jelentheti, hogy a hazai vízszintek is magasabbak lesznek a vártnál. passau

Pozsonyban 11 órától már másodfokú az árvízszint

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézetszerint 11 órakor Pozsonyban a Duna szintje elérte a másodfokú készültségi szintet, de harmadfokú riasztás van érvényben.

Passauban 500 éves rekord dőlt meg.

A németországi Passau városában a mai napon megdőlt az 1501-ben feljegyzett 1220 centiméteres árvízszint, azaz több mint fél évezrede nem volt ekkora árhullám a Dunán. A német-osztrák határon az előrejelzések szerint még tovább emelkedik a vízszintje és elérheti a 1250 centimétert is.

Prága – szinte hadiállapot

Prágában szinte hadiállapotokra utaló állapotok vannak, a városban minden oktatási intézményben szünetet rendeltek el, rengeteg a rendőr, és igen nagy a készültség. Az ország nagy részén vörös veszélyjelzés van érvényben.

Ausztria segélyt kér

Az osztrák külügyminiszter az Európai Unió katasztrófavédelmi alapjához fordult segítségért. A külügyminiszter szerint felmérhetetlen az áradás által okozott kár, amelynek még a nagyságrendjét sem tudják előre meghatározni.

Szlovákiában mindenütt vörös készültség

A Duna teljes szlovákiai szakaszán harmadfokú (vörös)  riasztás adtak ki. Hétfőn délelőtt öt dél-szlovákiai járásban, a pozsonyi, a szenci, a dunaszerdahelyi, a komáromi járásokban és az érsekújvári járás déli részében volt érvényben.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.

Már nincs messze az enyhülés, de a tél még nem adja meg magát, újabb havazás […]

TELJES CIKK | március 1.