Mindenütt száraz november

Száztíz éve nem volt olyan száraz a november hazánkban, mint idén. De az északi féltekén másutt is hasonló a helyzet. 

Rendkívüli száraz volt az idei novmebre, országos átlagban a csapadék mennyisége még az 1 mm-t sem érte el. A gondot tetézi, hogy a megelőző hónapok időjárása sem bővelkedett csapadékban.  Ez komoly gondot okoz a mezőgazdaségban, hiszen a földeket nem tudták felszánai, ha pedig sikerült akkor az őszi vetés nem kelt ki. Ennek komoly kihatása lehet majd az élelmiszerárakra is. Utoljára 1901-ben mértek ilyen kevés csapadékot.

De nem csak hazánkban, hanem az északi féltekén szinte mindenütt szokatlanul enyhe és száraz volt a november.  A washington Post is a szokatlanul enyhe novemberről számol be, amely minden idők 9. legenyhébb novembere volt. A Reading-i Egyetem szerint Nagy-Britanniában ez minden idők második legszárazabb novembere, és a Temze szintje is aggasztóan csökkent. A Guardian arról ír, hogy a brit háztartások felének vízkorlátozással kell szembenéznie, az új év elején, ha nem érkezik csapadék decemberben.

A csapadékhiány az Alpok térségét is érint, több nemzetközi síversenyt is el kellett halasztani, vagy áthelyezni, mert a máskor havas sípályák, most teljesen hómentesek. Hasonló csapadékhiányról számoltak be Lengyelországból is. 

 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.

Ezelőtt nem is gondoltuk volna, hogy a közösségi oldalak ennyire elterjedtek lesznek. Kezdetben a közösségi […]

TELJES CIKK | november 27.