Harmadfokú készültség a Rábán, évszázad árvize Szlovéniában

Az elmúlt napok csapadékos időjárásának hatására a Kárpát-medence délnyugati felében igen intenzíven áradnak a folyók. A Rábán már harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

A Rába vízgyűjtőjén lehullott csapadék miatt a folyó már Szentgotthárdnál tetőzött. Az árvíz szintje mintegy 80 centiméterrel elmaradt az eddig mért legmagasabb szinttől. A városban egyébként a tegnapi hidegfront közel 50 milliméter csapadékot adott, ami majdnem egyhavi csapadéknak felel meg.
Az áradás miatt Rátót és Rábagyarmat között egy alsórendű utat is le kellett zárni a vízátfolyások miatt. Szentgotthárdnál az éjszaka a tűzoltók is segítettek, egy szivárgó árvízvédelmi támfalnál szivattyúztak.

A rendkívüli csapadék nem csak Magyarországon okoz gondot, hanem déli szomszédunkban Szlovéniában is, ahol az évszázad árvizére készülnek. A Dráva vízhozama mai napon elérte a másodpercenkénti 3100 köbmétert, ami jóval felette van az 1965-ben mért 2600 köbméteres rekord vízhozamnak. Az árvíz máris hatalmas károkat okozott Maribor környékén, de válságosnak mondják a helyzetet több kisebb településen is. A szlovéniai híradások szerint több száz ház került víz alá, sőt Duplek települése teljes a víz alá került. Dravograd települést pedig teljesen körülzárta a víz.
Szlovéniában a mai napon várhatóan elkezdődik a folyók vízszintjének csökkenése, de továbbra is a legmagasabb fokú vörös riasztás van érvényben az ország nyugati felében. [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.

Ezelőtt nem is gondoltuk volna, hogy a közösségi oldalak ennyire elterjedtek lesznek. Kezdetben a közösségi […]

TELJES CIKK | november 27.