Az amazonasi esőerdők vége

Az éghajlatváltozás másik bűvös kapuja az amazonasi esőerdők összeomlása. Ma az Amazonas-medence a Földünk tüdeje, a legváltozatosabb élővilággal ami a bolygón előfordul. Elképzelhető, hogy a legnagyobb esőerdő egy emberöltő alatt füves pusztává válik, sőt lesznek olyan területei is, amelyek kietlen sivataggá válnak. Ennek következményei az egész Földünkre nézve felmérhetetlenek, de átvezethetnek a harmadik bűvös kapuhoz, amely a civilizáció biztos összeomlását eredményezné.

 

De térjünk vissza az Amazonas-medencéhez. Miért következhet be mindez? Az Amazonas-medence önmagát látja el csapadékkal.  A növények elpárologtatják a vizet, amit gyökereikkel felszívnak, ez elszállítódik a medence nyugati feléhez, ahol ez csapadék formájában lehullik. Ez a mechanizmus biztosítja az esőerdő létét. A növények légzőnyílásaikkal veszik fel a szén-dioxidot a légkörből, amikor nyitva van a légzőnyílás, akkor párologtatnak a növények. Ha több a szén-dioxid a légkörben, a növények rövidebb ideig tartják nyitva a légzőnyílásaikat és így csökken a párolgás is. Ezzel pedig csökken a lehullható eső mennyisége is. Ez és más tényezők drámai mértékben csökkentik a csapadék mennyiségét, ezzel párhuzamosan akár 5 C fokkal is nőhet az átlaghőmérséklet. Ez a két tényező együtt az Amazonas-medence ökoszisztémájának összeomlását eredményezheti. Ráadásul az a szén, ami a fákban és a növényzetben volt eltárolva, a légkörbe jut, ráadásul a talaj jobban felmelegedik és a benne tárolt szén-dioxid szintén a légkörbe kerül. Ez az öngerjesztő folyamat aztán akár 10 C fokos emelkedést is eredményezhet az Amazonas medencében, ami a most burjánzó esőerdőt, füves pusztává, vagy kietlen sivataggá változtatja. Ez a folyamat radikálisan felgyorsítja az éghajlatváltozást a Föld más pontjain is. Az összeomlás első jelei mintegy 20 éven belül láthatóak lesznek és egy emberöltő múlva a folyamat le is zajlik. Ha nem változtatunk.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.