A Golf-áramlat összeomlása

Földünk éghajlata nem fokozatosan változik, inkább ugrásszerűen, hirtelen változásokkal. Két bűvös kaput már átléptünk 1976-ban és 1998-ban, de ezeknél sokkal drámaibb változások is bekövetkezhetnek. A tudósok három fordulóponttól rettegnek, amelyek újraírhatják a Föld éghajlatát és vele civilizációnk sorsát is.

 

Az első ilyen forgatókönyv a Golf-áramlat összeomlása. A Golf áramlat jelentősége óriási az Atlanti-óceán peremén élőknek, így nekünk is. A Golf-áramlat ugyanis az egyenlítő felöl szállít meleg vizet a sarkok felé. Ennek nagyságrendje száz Amazonassal ér fel. E nélkül éghajlatunk lényegesen hűvösebb volna. Az amerikai kormány számára készített tanulmány becslése szerint a Golf-áramlat összeomlásával Európában 3 C fokkal esne az átlaghőmérséklet. Hogy ennek jelentőségét felmérjük elég arra emlékeznünk, hogy a legutóbbi jégkorszak idején csupán 5 C fokkal volt hűvösebb mégis Berlin és Varsó helyén vastag jégpáncél terült el, és hazánk fátlan, rideg pusztaság volt.

 

Miért omlik össze a Golf-áramlat? Az áramlat az egyenlítő felől szállít meleg és sóban gazdag vizet, amit a nyugati szelek szállítanak a brit partok felé, majd tovább Grönland irányába. Itt a víz már lehűl a környező tenger hőmérsékletére, de magas sótartalma megmarad, és mivel ennek fajsúlya nagyobb, mint a kisebb sótartalmú helyi vizeké, ezért az lesüllyed és visszaáramlik az egyenlítő irányába az amerikai partok mentén. Ha tovább emelkedik a Föld  hőmérséklete egyre több jég és hó, tehát édesvíz olvad el Grönlandon. Ez felhígítja a Golf áramlat sós vizét és így az nem tud lesüllyedni és visszaáramlani az egyenlítő irányába. Ezzel a ciklus leáll és melegvíz sem áramlik Európa felé. Ez néhány éven belül drámai lehűlést eredményez Európában, de az Egyesült Államokban is, míg gyors hőmérséklet emelkedést a déli féltekén.

 

A Golf áramlat összeomlására már volt példa. Mintegy 12 ezer évvel ezelőtt, az amerikai Nagy Tavaknál lévő édesvíz áramlott bele a Golf-áramlatba, leállítva azt. Mi lett mindennek a következménye? A most kellemes klímájú Hollandia, ahol ritka vendég a téli havazás, drámai módon átalakul. Téli hőmérséklete –20 C fok alá csökkent. Gondoljuk csak meg egy néhány év alatt bekövetkező ilyen váltásnak milyen gazdasági hatása lenne, milyen hatása lenne a mezőgazdaságra, az élelmiszerellátásra? A Pentagon felkért néhány jövőelemzőt próbálja meg felmérni hogyan alakulna át társadalmunk egy ilyen éghajlatváltozás hatására?

 

Skandinávia képtelen lesz fenntartani önmagát, tömeges kivándorlásra kell számítani. És általában az egész térség népességeltartó képessége drámaian csökken. Éhínségek, nyomában járványok és az időjáráshoz köthető katasztrófákkal kell számolni. Ez magával hozza a fegyveres konfliktusokat is. Az Európai Unió vagy káoszba fullad, vagy az Oroszországgal való egyesüléssel biztosítja energiaellátását.

 

Hogy mikorra várható mindez? Az tény, hogy ez alig tízezer évvel ezelőtt és már többször is bekövetkezett és a hatások drámaiak voltak. Tehát ez a forgatókönyv nem elképzelhetetlen. Azt is látjuk, hogy a Golf áramlat sótartalma folyamatosan csökken. A Dánia-szorosban 34920 ppm-ről 33870-re csökkent az elmúlt három évtizedben. Még egy hasonló csökkenés már leállíthatja a rendszert, ez pedig néhány évtizeden belül bekövetkezhet. Vélhetően még a mi életünkben, ha „szerencsések” vagyunk, akkor gyermekeinknek kell szembenézni ezzel a kihívással, amit mi okoztunk.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.