Szuperhold ragyogja be az egünket

szuperhold

Különleges csillagászati eseménynek lehetünk tanúi szombat este. Megcsodálhatjuk a szuperholdat.

A szuperhold nem más, mint a mi megszokott égitestünk a hold, ám ilyenkor a Hold földközelben van, ezért az átmérője is nagyobb, mint máskor. Ráadásul éppen ezen a napon telihold is lesz, ezért kisérőnk most valóban fényesen fog ragyogni. Ha ez a két dolog egybeesik, akkor beszélünk szuperhold jelenségről.

A Hold szombat este 20:19 perckor kel fel, és az előrejelzések szerint ekkora országszerte derült időjárás várható, legfeljebb északkeleten lehet kicsit több felhő. Érdemes tehát kimenni és megcsodálni a szuperholdat, különösen a kelés után, ugyanis a horizont közelében a Hold vöröses színárnyalatot kap és mérete is jobban érvényesül, mint az égbolt tetején.

Az idei nyár egyébként igen különleges lesz, mivel az elkövetkező időszakban három szuperhold jelenség is megfigyelhető lesz július 12-én, augusztus 10-én és szeptember 9-én. ez igazi különlegesség, hiszen általában több mint egy évet kell várni egy-egy szuperhold előfordulásra.

Érdemes tehát kimenni és megcsodálni égi kísérőnket. Aki pedig többet szeretne tudni a csillagászati hátteréről a jelenségnek az megnézheti a NASA szuperholdról szóló oldalát is.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.