Ciprus időjárása

Ciprusi időjárás

Ciprus időjárása és éghajlata

Ciprus a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete, területe 9251 km, alig nagyobb, mint Bács-Kiskun megye. Időjárását alapvetően meghatározza fekvése, az hogy a Földközi-tengerben található.
Éghajlata mediterrán, azon belül is a száraz mediterrán kategóriába sorolható. A mediterrán éghajlat jellemzője a forró, csapadékmentes nyár, és az enyhe de csapadékos tél. Ennek oka, hogy a nyári időszakban az időjárást alapvetően meghatározza a passzát szélrendszer leszálló ága. Ez a nyári időszakban a Szaharától északra húzódik fel, így csapadékmentes és felhőmentes időjárást biztosít. Elvétve fordul csak elő rövid zápor, zivatar.
A tél időszakban azonban a passzát szélrendszer leszálló ága délre húzódik. Ennek köszönhetően a mérsékeltövi ciklonoknak eljutnak a Földközi-tenger térségébe is, jelentős csapadékot adva.
Ciprus a mediterrán éghajlaton belül is a száraz mediterrán éghajlat alá tartozik, ez azt jelenti, hogy a lehulló csapadék mennyisége igen kevés. Jellemzően 350-550 milliméter között mozog, de ennél akár több is lehet Ciprus magasabban fekvő részein. Az igen forró nyár júniustól szeptember közepéig tart, ekkor a havi középhőmérséklet 25-30 C fok (hazánkban a legmelegebb július középhőmérséklete csupán 20-22 C fok). Tehát rendkívül forróak ezek a hónapok. Igen kevés a felhőzet is, és az éjszakák is melegek, ami nehezen elviselhetővé teszi a ciprusi nyarakat. A rövid őszt a csapadékos tél követi, amelyet igen enyhe hőmérséklet jellemez 10-15 C fokos középhőmérséklettel lehet számolni. Áprilistól május végéig tart a rövid tavasz, amelynek hőmérséklete jóval meghaladja a nálunk megismert tavaszi időjárást.
A kirándulók számára a kora tavaszi időjárás a legmegfelelőbb a sziget meglátogatására, ekkor még a téli csapadék nyomán a növényzet zöld, és a hőmérséklet is kellemes. A strandolásra és napozásra a a nyári időszak a legmegfelelőbb, de a tengerben akár októberig is lehet fürdeni. Óvakodni kell azonban az igen erős UV sugárzástól, amely a sziget jellemzője. A napsütéses órák száma Cipruson 3300 óra felett van, míg Magyarországon csupán 2200 óra. Igen népszerű a sziget a kora őszi időszakban is. A téli időszakban pedig még síelésre is nyílik lehetőség a Trodosz-hegység 1500 méter feletti részein akár májusig is megmarad a hó.

Még néhány hasznos információ Ciprusról

A sziget jelenleg két terültre oszlik Ciprusra, amely görög, és a ciprusi török köztársaságra, amely török fennhatóság alatt áll. A megosztás 1974-ben jött létre, amikor a török csapatok megszállták az ország északi részét. Ciprus jelenleg mintegy 700.000 lakosú, legnagyobb települése Nikózia a megosztott főváros és kikötővárosa Limasszol.