Cegléd időjárás előrejelzés

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Feb. 23. 

Télies fordulat havazással!

Kiterjedt havazás várható a héten, utána megérkezik a szibériai hideg a hét végén.

Kiadta: Szuhi Attila (ma:08:39)

hirdetés

15 napos időjárás előrejelzés - Cegléd

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Feb. 23. 

Mai és holnapi időjárás - Cegléd

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Feb. 23. 

Cegléd részletes mai és holnapi időjárása

Időjárási rekordok

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Feb. 23. 

hirdetés

hirdetés

Cegléd fekvése és ennek időjárási vonatkozásai

cegléd időjárásCegléd Pest megyében található annak délkeleti részén fekszik, a fővárostól mintegy 75 kilométerre.  A város az Alföld nyugati felén fekszik és ez nagyban meghatározza időjárását is.  Talaja részben homok, részben feketeföld, amely város mezőgazdaságát is meghatározza. A feketeföldön a gabonatermesztés, míg a homokterületeken gyümölcsösök kerültek kialakításra. A két talajtípus az időjárás elemekre is eltérően reagál. A homoktalaj gyorsan felmelegszik, ezért a tavaszi kedvező időjárás esetén korán elvethetőek a zöldségek, ami kedvező, ellenben a csapadékos időjárást igényli. A vízháztartása a homoktalajoknak kedvezőtlen, ezért hamar elvesztik nedvességtartalmukat. A feketeföld ellenben jobban tűri az időjárás szélsőségeit, jobb a víztartó képessége, ellenben lassabban melegszik fel.

 Cegléd, noha alapvetően sík területen található a közelben 150 méter magas homokhátak is megtalálhatóak, és szikes tavakban mélyedésekben is gazdag a környezet, amely sajátok mikroklímákat eredményez, a mélyebb fekvésű részei a felhőtlen téli és kor tavaszi éjszakákon igen fagyérzékenyek.

Cegléd szélviszonyai

Cegléden az uralkodó szélirány az ÉNY-i , de különösen a nyári hónapokban a nyugati szél is gyakori.  A téli hónapokban ettől elérően az ÉK-is szelek gyakorisága nő meg.

Cegléd hőmérséklete

Cegléd hazánk melegebb tájai közé tartozik és ez különösen igaz a nyári hónapokra. Míg Januárban az átlaghőmérséklet -2 -4 C fok között alakul, ami a kontinentális éghajlat erősebb jellegére utal, addig júliusban 18-20 C fok körül alakul az átlaghőmérséklet. Ez szintén a kontinentális éghajlat erősebb voltára utal. az évi átlaghőmérséklet 10-12 C fok között alakul.

Cegléd napfényes időjárása

Cegléd hazánk napsütéses árosai közé tartozik. A napfénytartalom évi összege meghaladja a 2000 órát, a téli hónapokban azonban hajlamos a ködös időjárásra, ezért is a napsütéses órák száma a téli hónapokban alacsonyabb, mint a nyugati országrészben.

 Cegléd csapadékviszonyai

Cegléd időjárása magában hordozza a medence jelleget is. Ennek sajátossága, hogy a medence közepén kevés csapadék hullik. Ez a jelenség Cegléden is megfigyelhető. Az átlagos csapadékmennyiség 600 mm alatt marad, hazánk egyik legszárazabb övezetéhez tartozik a város.

 

Szélsőséges időjárás Cegléden

Hazánk időjárása nem túl szélsőséges, de heves viharok, felhőszakadások nálunk is előfordulnak. Cegléd sem mentes ezektől és néhány hevesebb időjárási esemény még károkat is okoz. Így például a ceglédi állatmenhelyen okozott  2010 augusztusában fakidőléseket a vihar. De többször előfordult már hogy a ceglédi vasúti közlekedés akadozott a fakidőlések, felsővezeték szakadások miatt, amit a viharos időjárás okozott. Egyes viharokat még videókon is megörökítettek, így például heves villámlásokat. Ceglédnek külön időjárási oldala van a Facebookon igen sok rajongóval, ahol a ceglédi várható időjárásról és eseményekről számolnak be.