Békéscsaba időjárás előrejelzés

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Apr. 19. 

Eleinte felhős, majd napos hét

hét elején sok lesz a felhő, majd a hét közepétől napos időnk lesz 20 C fok körüli hőmérséklettel.

Kiadta: Szuhi Attila (ma:08:39)

hirdetés

15 napos időjárás előrejelzés - Békéscsaba

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Apr. 19. 

Mai és holnapi időjárás - Békéscsaba

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Apr. 19. 

Békéscsaba részletes mai és holnapi időjárása

Időjárási rekordok

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Apr. 19. 

hirdetés

Békéscsaba éghajlati sajátosságai

Változatos hatások

Az Alföld dél-keleti részén fekvő várost kontinentális, főként száraz kontinentális éghajlati adottságok jellemzik. Röviden összefoglalva elmondható róla, hogy nyarai forrók, telei hidegek, ám a város és a megye időjárási viszonyai ennél jóval változatosabb képet mutatnak.

Békés megye és Békéscsaba éghajlatát óceáni és mediterrán hatások is befolyásolják, átmeneti földrajzi fekvése következtében az időjárás a térségben szélsőségektől sem mentes.

Az Alföld északi és középső területeihez képest klímája melegebb, ugyanakkor szárazabb is, télen kevesebb ideig jellemző itt a fagy, mint az Alföld északabbra fekvő vidékein. Békés megye mind a hőmérsékletek, mind a csapadékmennyiség szempontjából megosztott. Középső és északi részei – köztük Békéscsaba városa – a legszárazabbak közé tartoznak országos viszonylatban is, ám déli-délkeleti területein átlagosnak mondható az évi csapadékmennyiség.

Hőmérsékleti adatok

Békéscsaba évi középhőmérséklete 10-12 fok, ami kiemelkedően magas az ország legtöbb városához képest. Ez az ország egyik legnapfényesebb megyéje, ám Békéscsabát kevesebb napfény éri, mint a tőle délebbre fekvő területeket, feltehetően az Erdély-szigethegység módosító hatása miatt. Évi átlagban a napsütéses órák száma kb. 1940, ami elmarad az országos átlagtól.

A városban a legmagasabb évi átlaghőmérséklet júliusra jellemző, ez 22,6 fok, míg a leghidegebb hónap a január átlagosan -1,6 fokkal. Az elmúlt négy évtized időjárási adatait áttekintve szembetűnő az évi átlaghőmérséklet emelkedése. Míg az 1970-1980-as években ez 9-10 fok körül mozgott, addig az 1990-es években már közelebb járt a 11 fokhoz, a 2000-es évtizedben pedig túlnyomórészt meg is haladta ezt az értéket.

Csapadékmennyiség

Békéscsaba évi átlagos csapadékmennyisége nem sokban tér el az országos átlagtól, kb. 550 mm és évente átlagosan 120 csapadékos nap jut a városra, ezen belül kb. 20 havas nap várható egy évben. A legcsapadékosabb hónap a június, amikor 9 napon lehet esőre számítani, ezt az április és a május követi, a legszárazabb hónapok pedig a február, a szeptember és az október átlagosan 5-5 esős nappal. A csapadékos napok száma az elmúlt 40 év során jelentősen csökkent. Megfigyelhető, hogy míg az 1970-es években nem volt ritka a 130-140, sőt a 150 napnyi csapadék egy évben, addig a 2000-es évektől kezdve a csapadékos napok száma jellemzően 120 alatt mozog, két kiugró adattal: 2012-ben csupán 90 napon regisztráltak esőt, míg 2001-ben 135 napon hullott a városra az égi áldás.

Kevés havas nap

Békéscsabán a téli csapadék nagy része is eső formájában hullik. 40 év adatai alapján a városban a csapadékos napok száma 1979-ben volt a legmagasabb, ekkor 152 napon jegyeztek fel valamilyen csapadékot. A havas napok száma átlagosan mindössze 20, a hóvastagság pedig a magyarországi értékekhez képest az egyik legalacsonyabb, 4 cm, ami nem kedvez a mezőgazdaságnak. 1973 óta a legtöbb havas nap 1985-ben volt, ebben az évben 44 napon észleltek havazást, míg a legkevesebbszer, 11 napon, 2008-ban esett hó a városban

Szélirány és sebesség

Az uralkodó szélirány a Tiszántúl többi részére jellemzően Békéscsabán is észak-keleti, a szélsebesség pedig átlagosan 11 km/h, a legerősebb szelek általában tavasszal fújnak. Az elmúlt 4 évtized statisztikái szerint a város életében a legszelesebb évtized az 1990-es volt, amikor a megszokott 8-9 km/h-s helyett évente átlagosan 10-12 km/h-s szelek fújtak. 1973 óta a város legszelesebb éve 1997 volt átlagosan 12,3 km/h-s szelekkel.

Bár a várost az elmúlt néhány évben gyakran sújtották hatalmas viharok, mégsem nevezhető kiugrónak a számuk a korábbi évtizedekhez képest. Míg 2013-ban 18 villámlással és mennydörgéssel kísért viharos napot kellett átélniük a békéscsabaiaknak, addig 1983-ban ennek több mint kétszeresét kellett elszenvedniük, hiszen abban az évben 42-szer csapott le a vihar a városra.

Különleges időjárási események Békéscsabán

Szélsőséges időjárási fordulatokban és a hozzájuk kapcsolódó rekordokban a város igazán nem szűkölködik. Szinte nincs olyan hónapja az évnek, melyhez ne kapcsolódna legalább egy hőmérsékleti rekord, ami Békéscsabán fordult elő. 1959-ben két egymást követő napon is feljegyeztek ilyet, december 2-án 17,4, december 3-án pedig 18,4 fokkal Békéscsabán mérték a legmagasabb napi maximum hőmérséklettel. 2000-ben két melegrekord is beírta magát a város történetébe: augusztus 21-én 41,7 fokkal, míg október 14-én 28,9 fokkal.

2012. az elmúlt évtizedek egyik legszárazabb éve volt Magyarországon. Az átlagosnál jóval magasabb volt a napsütéses órák száma, különösen Békés megyében és azon belül is Békéscsabán, ahol minden eddiginél többet sütött a nap. Az állomás adatai szerint pontosan 2645 órát, ami 100-zal több, mint az előző évi rekord.

Békéscsabán azonban nem csak melegrekordok fordultak elő, de több alkalommal mértek itt szélsőségesen alacsony hőmérsékletet is. 1954. február 6-én zord nap köszöntött a városlakókra, akik -27,1 fokra ébredhettek. 1955-ben pedig az április hozott szokatlan hideget, 5-én -7,6 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála.
Békéscsabához kapcsolódik a Magyarországon 18 óra alatt végbement legnagyobb felmelegedés is. 1963. február 3-án 26,7 fokot emelkedett a hőmérséklet, erre azóta sem volt példa az országban.

Viharok Békéscsabán

Az elmúlt években Békéscsabára több alkalommal csaptak le erős, károkat is okozó viharok. 2012. június 9-én az intenzív csapadékot és a viharos szelet nem akármilyen jégeső is súlyosbította. A városon végigsöprő szupercella 3-4 cm-es jégdarabokat hozott magával, amik több mint fél órán keresztül zúdultak a városra.


Tornádó Békéscsabán

2014 áprilisában zivatarok kíséretében többen is különleges jelenségnek voltak szemtanúi. Számos fotó készült a Békéscsaba felett kígyózó tubáról, ami szerencsére nem okozott károkat a városban.

A közelmúlt egyik legemlékezetesebb vihara 2014 májusában sújtott le a városra. A hatalmas vihar fákat döntött ki, több mint félezren maradtak áram nélkül a megyeszékhelyen, ahol a katasztrófavédelem mozgósítására is szükség volt.