Apró patakból tomboló folyam, egyetlen másodperc alatt

jégdugó

Így néz ki egy jégdugó okozta áradás. A felvételt az Amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat tette közzé Facebook oldalán.

A videón jól látszik, ahogy egy jelentéktelen hegyi patakocska, hogy változik egyetlen másodperc alatt tomboló folyóvá (a videón a 12. másodperctől látszik).

A jégdugó a patak felső szakaszán keletkezett, és meggátolta a patak vizének folyását, így a víz felduzzadt mögötte, majd a hatalmas nyomástól a jégdugó átszakadt, és egy másodperc alatt elöntötte az erdőt. Az ilyen jégdugók általában tavasszal jönnek létre, amikor a kemény téli fagyok után megkezdődik az olvadás, és a felgyülemlő víz áttöri a kialakult jégdugót.

12. másodperctől!


A jelenség hazánkban sem ismeretlen, sőt a legpusztítóbb árvizek hasonló jelenséghez köthetőek, ám ilyen jégdugók nem csak patakok, hanem olyan folyamokon is kialakulhatnak , mint a Duna, vagy a Tisza.

Az 1838-as nagy budapesti árvíz is ilyen jelenséghez köthető. A mai Fernecváros területén több helyen 2 méternél is magasabb jég borította el.
Magyarországon az utolsó jeges ár 1956-ban zajlott le, akkor 39 község került víz alá, és 57.000 embert kellett kitelepíteni. A jégdugó okozta áradat óriási pusztítást végzett, és az akkori néphadsereg bombázóit is be kellett vetni a jég felszámolásához. Erről korabeli propagandafilm is készült.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.