Apró patakból tomboló folyam, egyetlen másodperc alatt

jégdugó

Így néz ki egy jégdugó okozta áradás. A felvételt az Amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat tette közzé Facebook oldalán.

A videón jól látszik, ahogy egy jelentéktelen hegyi patakocska, hogy változik egyetlen másodperc alatt tomboló folyóvá (a videón a 12. másodperctől látszik).

A jégdugó a patak felső szakaszán keletkezett, és meggátolta a patak vizének folyását, így a víz felduzzadt mögötte, majd a hatalmas nyomástól a jégdugó átszakadt, és egy másodperc alatt elöntötte az erdőt. Az ilyen jégdugók általában tavasszal jönnek létre, amikor a kemény téli fagyok után megkezdődik az olvadás, és a felgyülemlő víz áttöri a kialakult jégdugót.

12. másodperctől!


A jelenség hazánkban sem ismeretlen, sőt a legpusztítóbb árvizek hasonló jelenséghez köthetőek, ám ilyen jégdugók nem csak patakok, hanem olyan folyamokon is kialakulhatnak , mint a Duna, vagy a Tisza.

Az 1838-as nagy budapesti árvíz is ilyen jelenséghez köthető. A mai Fernecváros területén több helyen 2 méternél is magasabb jég borította el.
Magyarországon az utolsó jeges ár 1956-ban zajlott le, akkor 39 község került víz alá, és 57.000 embert kellett kitelepíteni. A jégdugó okozta áradat óriási pusztítást végzett, és az akkori néphadsereg bombázóit is be kellett vetni a jég felszámolásához. Erről korabeli propagandafilm is készült.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.