Ajka időjárás előrejelzés

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Mar. 18. 

hirdetés

15 napos időjárás előrejelzés - Ajka

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Mar. 18. 

Mai és holnapi időjárás - Ajka

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Mar. 18. 

Ajka részletes mai és holnapi időjárása

Időjárási rekordok

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Mar. 18. 

hirdetés

hirdetés

Ajka éghajlati jellemzői

Ajka Magyarország mérsékelten hűvös és mérsékelten nedves éghajlati zónájában helyezkedik el. A leghidegebb hónap a január, amikor az átlagos havi középhőmérséklet fagypont alatt marad (-0.4°C). A legmelegebb január 2.3°C-os átlagot mutatott, a leghidegebb viszont -2.6°C-szal távozott. A téli hónapok folytatásában a február sem kecsegtet jelentős felmelegedéssel, de a 1.2°C középhőmérséklet mindenképpen enyhülésként tekinthető. A legmelegebb február 4.5°C-szal, a leghidegebb pedig -1.5°C-szal büszkélkedhet. A csapadék tekintetében a február szárazabb a januárnál.

A meteorológiai tavasz beköszöntével a hőmérsékleti értékek lassú emelkedése tapasztalható. A márciusi középhőmérséklet csak 5.6°C, de az április már tíz fok feletti átlaghőmérsékletet mutat, pontosan 10.8°C-t. A legmelegebb mért áprilisi középhőmérséklet meghaladta a 15°C-t, ami már igazán tavaszias időjárási körülményeket jelent. Márciusban és áprilisban némileg több csapadék tapasztalható, mint a téli hónapokban.

A május a 16.2°C-os középhőmérsékletével arányos hőmérsékleti emelkedést mutat. Ebben a hónapban már jelentős különbségek tapasztalhatók a legmelegebb és a leghidegebb középhőmérsékletek között; a legmelegebb májusban 21.1°C átlagot mértek, a leghidegebb májusi hónapban viszont csak 11.9°C-t. Ebben a hónapban tovább növekszik a várható csapadék mennyisége.

A júniussal megkezdődik a meteorológiai nyár. Az első nyári hónap középhőmérséklet kicsivel elmarad a júliustól és az augusztustól, de a 19.5°C-os átlag mindenképpen azt mutatja, hogy a nyári időszak megkezdődik. 1961 és 1990 között az Ajkán mért legmelegebb június a 24.2°C hőmérsékleti átlagot mutatott, ami jelentősen túllépi a két forró nyári hónap sokévi átlagát. A vizsgált időszakban sokkal hűvösebb június is volt tapasztalható 15.4°C-szal. Ajka városa Magyarország relatív csapadékosabb zónájában fekszik, a június pedig a legcsapadékosabb hónap az egész évben.

A július és az augusztus Ajkán is nagyon hasonló hőmérsékleti értékeket mutat. A júliusi átlagos középhőmérséklet 21.3°C, de az augusztusi is csupán 3 tizeddel marad el mögötte. A legmelegebb július 26.2°C-os átlagot mutatott, a legmelegebb augusztus pedig csupán 2 tizeddel kevesebbet. A leghidegebb hónapok 17°C körül alakulnak és az átlagos csapadékmennyiségben sincs számottevő különbség.

A meteorológia ősz 16.6°C szeptemberi átlagos középhőmérséklettel köszönt be. Érdekes megemlíteni, hogy az 1961 és 1990 közötti időszakban mért legmelegebb szeptember középhőmérséklete gyakorlatilag azonos a két melegebb nyári hónap sokévi átlagával. A leghidegebb szeptember viszont csak 12.8°C-os középértéket hozott, ami csaknem egy októberi átlagnak felel meg.

Az októberi átlag 11.0°C, a maximális mért középhőmérséklet 15.4°C volt, a minimális pedig 7.7°C. Ebben a hónapban relatív kevés csapadék hullik Ajkára.

Az év utolsó két hónapja viszont csapadékosabb az őket megelőző kettőnél. A november 5.0°C-os átlaggal, 7.8°C-os maximummal és 2.7°C-os minimummal büszkélkedhet. Decemberben pedig beköszönt az igazi tél 1.2°C-os átlaggal, 3.7°C-os maximummal és -0.7°C-os minimummal.