30 napos időjárás előrejelzése

30 napos időjárás előrejelzés

Látogatóink sokszor jelezték számunkra, hogy szeretnének hosszútávú előrejelzést is látni oldalunkon. Kívánságuknak eleget téve készítettük el a fent látható 30 napos időjárás előrejelzést. Ez az előrejelzés típus nagyon sok egyedi vonással rendelkezik, és megbízhatósága igencsak elmarad a rövid és középtávú előrejelzésekhez képest. Éppen ezért ajánlott elolvasni az alábbi részletes ismertetőt, hogy lássák a 30 napos előrejelzés korlátait és ennek megfelelően tudják használni programjaik tervezésekor.

[google728]

A 30 napos előrejelzés előállítása

A 30 napos időjárás előrejelzés alapvetően különbözik a rövid és középtávú 7 illetve 15 napos előrejelzéstől és a hosszútávú szezonális előrejelzéstől is. Érdemes ezekről is néhány szót ejteni, hogy látható legyen a különbség. A rövid és középtávú előrejelzések alapja az un. numerikus modellek. Ezek a modellek összegyűjtik a Föld légkörének pillanatnyi helyzetére vonatkozó adatokat. Ez jelenti a modell kiindulási alapját. Ezt követően a modellbe beprogramozzák az ismert fizikai törvényszerűségeket és modellezik, hogy a légkör ismert fizikai állapota hogyan változik időben a fizikai törvényszerűségek alapján. Ma már ez a prognosztikai mód igen nagy pontossággal jelzi előre a várható időjárást, különösen 5-7 napos időtávra. Természetesen vannak időjárási helyzetek, amikor az előrejelzés kevéssé pontos, de néhány napra előre már 90%-os ezen modellek megbízhatósága.
A szezonális modellek logikája nagymértékben eltér a fentiektől. Itt a Föld olyan jellemzőit veszik alapul, amely lassan változik és nagyban befolyásolja az időjárást. Ilyenek például a hófödte területek nagysága, a tengerjég kiterjedtsége, vagy éppen az El Nino jelenség erőssége. Ezek a nagyléptékű folyamatok befolyásolják a hosszútávú időjárás jellemzőit is, és ezen törvényszerűségek alapján próbáljuk meg előrejelezni a hosszútávú tendenciákat.
A 30 napos időjárás előrejelzés a fentiektől nagyban eltér. Kiindulási alapja a numerikus modellek 15 napos előrejelzése, ebből áll össze az előrejelzés első fele. A második 15 nap azonban egy teljesen más módszerrel kerül kiszámításra. Itt ugyanis a történelmi éghajlati adatsorokat vesszük alapul. Azt keressük, hogy volt-e olyan év, amikor az időjárás hasonló mintázatot követett, hasonló volt a hőmérséklet és csapadék eloszlása. Feltételezhető, ugyanis, hogy ugyanazon időjárási állapotokat ugyanazok a nagytérségi folyamatok hozzák létre. Ezen logika alapján kézzel kigyűjtöttük az éghajlati adasorokat és elkészítettünk egy programot, amely igyekszik ugyanazokat a mintázatokat megkeresni a múltbéli adatsorokon, amit a jelenben illetev a 15 napos előrejelzésben tapasztalunk. A módszer ezentúl kiegészül még a hosszútávú szezonális előrejelzések figyelembevételével és különböző matematikai és statisztikai eljárásokkal. A végeredmény pedig a fent látható 30 napos időjárás előrejelzés. A fent leírtakból azonban jól látható, hogy ez nem nevezhető valódi előrejelzésnek, inkább statisztikai módszernek, ám ennek pontossága nem elhanyagolható. Ennek oka, hogy az időjárás meghatározott mintákat követ. Mindannyian ismerjük a medárdi csapadékos időjárást vagy a vénasszonyok nyarát. Nos ezeket és ennél finomabb mintákat jól kirajzolják az éghajlati adatsorok, amely a 30 napos előrejelzés alapját is adják.

Mennyire megbízható a 30 napos időjárás előrejelzés?

Nos, az előrejelzés megbízhatósága folyamatosan csökken. Három napos időtávra mintegy 75-90%-os pontossággal számolhatunk, ami a 15 napos időtáv végére 60 % körüli értékre csökken. A 30 napos időjárás második szakaszában pedig 50-60% között mozog. Ez nem jelent túl nagy megbízhatóságot, azonban még mindig nagyobb valószínűséggel választhatjuk így ki a családi nyaralásra legmegfelelőbb időpontot, mintha találomra böknénk a naptárra. Ugyanakkor a fent leírt korlátokat nagyon fontos szem előtt tartani az időjárás előrejelzés szóban is benne van, hogy a meteorológia még csak előre jelez, nem pedig pontossan tudja a várható időjárást. ez fokozottan igaz a 30 napos előrejelzésre is. Ez inkább csak egy mankó döntéseink meghozatalában, ami az időjárást illeti.

Felelősséget vállalunk-e a 30 napos előrejelzésekért?

Ahogy azt leírtuk, a meteorológia valószínűségekről beszél, nem bizonyosságról. ez fokozottan igaz a 30 napos előrejelzésre, amely megbízhatósága alatta marad a hagyományos előrejelzéseknek. Hogy akkor miért adjuk ki mégis? Nos, ez a módszer még mindig biztosabb, mintha találomra, vagy éppen fej vagy írás alapon döntenénk. Felelősséget azonban nem vállalhatunk ezekért az előrejelzésekért.

Lehet-e 30 napnál hosszabb előrejelzést készíteni?

A fenti elv figyelembe vételével elméletileg tetszőleges hosszúságú előrejelzés is készíthető, de a bizonytalanságok miatt sok értelme nincs. Aki hosszabb távra szeretne tervezni, annak ajánljuk a hosszútávú csapadék előrejelzésünket, amely a 30 napos előrejelzés elveit követi, de a csapadék valószínűségét nagyobb pontossággal adja meg.

Az ország mely területére vonatkozik az előrejelzés?

A 30 napos előrejelzés az ország egészére érvényes, nagyobb súllyal az ország középső területeire. Ennek oka, hogy még rövid távra is nehéz a területi sajátosságok figyelembevétele, egy ilyen kis ország esetén, mint Magyarország. Éppen ezért a 30 napos előrejelzés csak országos léptékben bocsátjuk ki.

Ha véleményed, észrevételed van, vagy szeretnél még hosszabb távra szóló előrejelzést, akkor kérlek írj Facebook oldalunkra vagy a kapcsolat@esotanc.hu címre.