30 napos időjárás előrejelzés

30 napos időjárás előrejelzés

Sokak kérésére elkészítettük 30 napos időjárás előrejelzésünket, amely egy hónapra jelzi előre a várható időjárást. Ismerkedjünk meg tehát ezzel a hosszútávú előrejelzéssel is!

[google728]

A 30 napos időjárás előrejelzés alapjai

A legfontosabb, hogy megértsük a 30 napos időjárás előrejelzés korlátait. A jelenlegi tudományos ismereteink alapján mintegy 7 napra vagyunk képesek kellő pontossággal előre jelezni a várható időjárást. A matematikai előrejelző modellek, jelenleg két hétre látnak előre, de ebben az időtávban már igen nagy a bizonytalanság. Ezen időtávon túl a matematikai előrejelzések már nem használhatóak. Hogyan lehetséges akkor mégis 30 napos időjárás előrejelzést készíteni? Nos, meglepően egyszerűen! Az éghajlati adatsorok figyelembevételével. Az éghajlat nem más, mint az időjárás elemeinek hosszabb időn át történő ismétlődése. Magyarán szólva a tavaszt nyár, a nyarat ősz követi és így tovább. A 30 napos időtáv már elegendően hosszú ahhoz, hogy az éghajlati jellegzetességek megjelenjenek benne, azaz a tél végén egy melegedés, vagy a vénasszonyok nyarának száraz periódusa, és így tovább.

Előrejelzésünk során nem tettünk mást, mint a matematikai modelleken nyugvó előrejelzéseket kiegészítettük az éghajlati megfigyelések adataival. Több évtized jellemző meteorológiai adatait kézzel kigyűjtve adatbázist állítottunk fel, majd megvizsgáltuk, hogy a jelenleg és rövid távra előre jelzett időjárás, melyik múltbeli esztendő időjárásához hasonlít leginkább. Majd ennek a hasonló esztendőnek az adatsorát felhasználva készítjük el az előrejelzést a teljes 30 napos időszakra. Az előrejelzés során egyéb jellemzőket is figyelembe veszünk, így például a szezonális, azaz több hónapos előrejelzések adatait, amely azt jelzi, hogy egy-egy hónap az átlagosnál szárazabb, vagy csapadékosabb, hidegebb, vagy melegebb lesz. Mindezeket és további matematikai-statisztikai módszereket együttesen alkalmazva alakul ki, végül a 30 napos időjárás előrejelzés.

Mennyire megbízható a 30 napos időjárás előrejelzés?

A meteorológiai előrejelzésekben, mindig megvan a bizonytalanság, minél messzebbre tekintünk annál nagyobb az előrejelzések megbízhatatlansága. Az előrejelzés pontosabb, mintha csak találomra választanánk ki egy hétvégét, amikor például napos időben kirándulni szeretnénk, de az előrejelzés inkább a tendenciákat jelzi. Az adott napra nem biztos, hogy beválik a 30 napos előrejelzés, de jó képet kaphatunk arról, mi várható az elkövetkező napokban, hetekben.

Lehet-e 30 napnál hosszabb előrejelzést készíteni?

Ezen elv alapján akár féléves előrejelzés is elkészíthető, ha úgy látjuk van rá igény akkor ezt is elkészítjük a jövőben. Ha véleményed, észrevételed van, vagy szeretnél még hosszabb távra szóló előrejelzést, akkor kérlek írj Facebook oldalunkra vagy a kapcsolat@esotanc.hu címre.