15 napos időjárás előrejelzés ismertetése

15 napos időjárás előrejelzés ismertetése / Keresse meg saját települését az Előrejelzés menüpont alatt!

 

Hogyan kell értelmezni a 15 napos előrejelzést?

 

15 napos előrejelzés15 napos időjárás előrejelzésünk több részből tevődik össze. Tartalmaz egy 15 napra szóló felhőzet és hőmérsékleti előrejelzész, valamint egy rövidebb távú időjárási veszélyjelzést.

 

Felhőzet és időkép előrejelzés

 

Az előrejelzés a dátum és nap megjelölés alatt kis ikonokkal jelöli a várható időjárást, amelyet a képi megjelenítés mellett szövegesen is jelölünk (napos, derült, változó, stb.). Fontos tudni, hogy az előrejelzés az adott napra vonatkozik, azaz 0 órától 24 óráig. Így tehát a kora hajnali időjárást már a másnapi időjárás előrejelzés mutatja. Például ha a zivatarok éjszaka érnek el bennünket, de aznap még zömében derült idő lesz akkor a zivatarok már inkább a másnapi előrejelzés ikonjára hatnak. Ez a fajta előrejelzés az egész 15 napos időjárás előrejelzésre érvényes.

 

15 napos hőmérséklet előrejelzés

 

Az időkép alatt látható a hőmérséklet előrejelzés, a várható maximum és minimumértékek. A hőmérséklet előrejelzés a konkrét érték mellett színezéssel is ábrázolja a várható hőmérsékleti értékek jellegét. Minél melegebb van, annál melegebb színeket használunk, míg a hidegebb napokra hideg színeket alkalmazunk (kék, zöld, stb.)

 

A hőmérséklet jellegét azzal is hangsúlyozzuk, hogy minél magasabb a hőmérséklet értéke, annál magasabbra kerül a hőmérséklet kijelző is.  A hőmérséklet előrejelzés a 15 napos előrejelzésnél mindvégig azonos marad.

 

A 15 napos időjárás előrejelzés megbízhatósága a napok előrehaladtával egyre kisebb. Ma a modellek 15 napra látnak előre, de az időjárás kellő biztonsággal csak 5-7 napra jelezhető előre, ezért is szól erre az időszakra a részletesebb időjárás előrejelzés.

15 napos csapadék előrejelzés

 

A csapadék az egyik legnehezebben előrejelezhető időjárási jelenség. Éppen ezért a csapadék előrejelzés két fajtáját alkalmazzuk a 15 napos előrejelzés során.

 

Az első 5 napban 3 órás bontásban adjuk meg a várható csapadékot. Ezt kis kék sávok mutatják Ha a nap elején láthatóak a csapadéksávok, az azt mutatja, hogy a reggeli órákban várható a csapadék, ha a nap végén, akkor az esti órákban fog jelentkezni a csapadék. A csapadék ilyen felbontású előrejelzése csak 1-2 napon belül megbízható, a későbbiekben inkább csak a valószínűségeket jelzi.

 

A 15 napos időjárás előrejelzés hátralévő napjaiban a csapadékot egy-egy napra csupán egy oszlopdiagrammal jelöljük, és nem teszünk közzé részletesebb időbeni bontást, mert ilyen szintű előrejelzés nem lenne reális.

 

Végül a 15 napos előrejelzés során mindig ki is írjuk számmal, az adott napon várható csapadékmennyiséget mm-ben. Sajnos a modellek, különösen a távolabbi időpontokra vonatkozóan gyakran túlbecsülik a csapadék várható mennyiségét. Ezt érdemes szem előtt tartanunk az előrejelzések értelmezésekor.

 

 15 napos időjárási veszély-előrejelzés

 

Időjárási veszély előrejelzésünk egy meglehetősen egyedi kísérlet. Célunk, hogy bizonyos veszélyeket rejtő időjárási jelenségeket előrejelezzünk és ezekre felhívjuk a figyelmet. Ilyenek, ha csapadék várható, ha zivatarok vagy éppen nagy havazás fordul elő. A veszélyjelzés nem csupán a veszélyekre hívja fel a figyelmet, hanem eseményekre is. Azaz , ha az adott napon például várható csapadék, de kis mennyiségű, és alacsony bekövetkezési valószínűséggel, mi azt is jelezzük zöld ikonnal, hiszen esetlegesen ez is hasznos információ lehet. Történhet mindez, úgy hogy az adott napon zömében napos időjárás lesz az uralkodó.

 

Az időjárási veszélyeket, nem jelezzük 15 napra előre, mert a távolabbi időpontokra a beválása igen alacsony, ezért ezt csak 8 napra előre mutatjuk.

 

Az előrejelzés forrása

 

A 15 napos időjárás előrejelzést a GFS-ből nyerjük, amely a legelterjedtebb időjárás előrejelző modell, a hazai és nemzetközi időjárási honlapok zöme ezt használja. A 15 napos időtávon túl már csak klíma- modellekkel és statisztikai módszerekkel becsülhetjük a várható időjárást.

 

 Az előrejelzés megbízhatósága

 

Az 15 napos előrejelzés megbízhatósága, mint fentebb is írtuk a napok előrehaladtával csökken. Különösen a csapadék mennyisége és területi eloszlása nehezen előrejelezhető, ezt mindenképpen vegyük figyelembe programjaink szervezésénél. Az előrejelzés pontossága a mai-holnapi napra akár 90% feletti is lehet, míg ez az érték drasztikusan csökken egy hetes időtávon túl. Ez az összes hazai 15 napos időjárás előrejelzésre érvényes (köpönyeg, stb.)

 

 Hol érhető el az előrejelzés az én városomra?

 

A 15 napos előrejelzést nem csak a megyeszékhelyekre, hanem minden hazai városra vonatkozóan elkészítjük. Ezek az előrejelzések elérhetőek a honlap tetején található „Válassz települést” ikonra kattintva.

 

Honlapunk 15 napos előrejelzése átalakítás alatt áll, és egyes városokra még a régi verzió, míg másokra már az új verzió is elérhető. Ha hosszabb távra szeretne előrejelzést olvasni, tekintse meg 30 napos meteorológiai előrejelzésünket!

 

Ki készíti a 15 napos előrejelzéseket?

 

Az előrejelzéseket a GFS adataiból az Esőtánc.hu oldal készíti.

 15 napos előrejelzés pillantnyi időjárássalPillanatnyi dőjárás 

A 15 napos időjárás előrejelzés mellett, az adott települések előrejelzési oldalán megtalálja az adott település pillanatnyi időjárására vonatkozó adatokat is. Nagyobb betűvel a pillanatnyi hőmérséklet és ikonnal ábrázolva a jellemző időkép. De e mellett bemutatjuk a széladatokat, páratartalom, látótávolságra vonatkozó információkat is.

Ugyanitt található az adott napra vonatkozó időjárás előrejelzésünk is szöveges formában. Sőt egyes településekre a 15 napos előrejelzést egy térképpel is kiegészítettük, ahol hasznos információkat talál. Így például a tavak esetén a vízhőmérsékletet, vagy az aktuális viharjelzést. Ez a szolgáltatás fejlesztés alatt áll, és várhatóan az elkövetkező időszakban a többi városra is bővítjük  

 

 

 Mi a célja az Esőtánc.hu oldalnak?

 

 Most induló honlapunk célja kettős. Egyrészt hogy bemutassa az elkövetkező napok időjárást, másrészt hogy felhívja a figyelmet arra, hogy ha nem változtatunk azonnal  és radikálisan életmódunkon és civilizációnk logikáján, akkor a holnapi nap időjárása drámai módon befolyásolja majd mindennapjainkat.